T24: Viron taideteollisuus- ja muotoilumuseossa avautui tähän asti suurin virolaista muotoilua esittelevä pysyväisnäyttely – Esillä on lähes 500 esinettä

Thea Ekholm

Joulukuussa 2020 Tallinnassa sijaitsevassa Viron taideteollisuus- ja muotoilumuseossa avautui uusi pysyväisnäyttely, joka esittelee virolaista muotoilua. Kyseessä on tähän mennessä suurin virolaisen muotoilun pysyväisnäyttely, jossa on esillä lähes 500 esinettä yli 200 eri suunnittelijalta tai yritykseltä.

Johdanto virolaiseen muotoiluun -näyttely kuraattorin Kai Lobjakasin mukaan näyttelyn tavoitteena on antaa yleiskatsaus virolaisen designin ja muotoilun eri kerroksiin ja ominaisuuksiin esittelemällä esineitä, jotka ovat eri aikoina ja eri syistä muokanneet virolaista muotoilua.

Näyttely kattaa ajanjakson 1900-luvun alusta nykypäivään ja se esittelee esineitä alkaen Lorupin ja Lutherin tehtaiden tuotannosta tämän päivän Red Dot -palkinnon saajiin ja aina Mare Kelpmanin tekstiileihin saakka.

Vaikka teollistumisen merkitys kasvoi Virossa 1900-luvun alussa, keskittyi virolainen muotoilu edelleen pieniin yrityksiin ja työpajoihin. Tekijöinä toimivat vuonna 1914 perustetusta Valtion taideteollisuuskoulusta valmistuneet suunnittelijat.

Toisen maailmansodan jälkeen virolainen muotoilu keskittyi jokapäiväisten tilojen ja esineiden suunnitteluun. Virossa suunniteltiin erityisesti huonekaluja, valaisimia, lasia ja keramiikkaa ja maa edusti muiden Baltian maiden kanssa muotoilun läntisempää suuntausta Neuvostoliiton sisällä.

– Vaikka virolaisen nykymuotoilun ja sen vuosisata sitten otettujen ensiaskelten välillä on paljon yhtäläisyyksiä, on tilanne kuitenkin nyt erilainen. Jokaisen esineen, riippumatta siitä onko se esillä vai ei, takana on kokonainen maailma, joka odottaa paljastumista ja perusteellista käsittelyä Viron muotoiluhistorian uusina lukuina, kuraattori Kai Lobjakas sanoo museo tiedotteessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut