T24: Viron pääministeri Jüri Ratas ilmoitti erostaan aamuyöllä – Hallituskriisin syynä keskustapuolueeseen kohdistuvat korruptioepäilyt

Viron pääministeri Jüri Ratas ilmoitti erostaan aamuyöllä. Eesti Vabariigi Valitsus

Thea Ekholm

Virossa on käynnissä hallituskriisi, jonka taustalla ovat keskustapuolueeseen kohdistuneet korruptioepäilyt. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Pääministeri Jüri Ratas ilmoitti erostaan keskiviikkona aamuyöllä. Viron perustuslain mukaan pääministerin ero tarkoittaa koko hallituksen eroa. Näin ollen keskustapuolueen, EKRE:n ja Isamaa-puolueen muodostama hallitus hajoaa.

Pääministeri sanoi medialle antamassaan lausunnossa olevansa kiitollinen mahdollisuudesta palvella maataan pääministerinä neljän vuoden ajan sekä mahdollisuudesta parantaa maan elintasoa ja vahvistaa Viron kansainvälistä asemaa.

Ratas myös sanoi, ettei pääministerinä ole tehnyt mitään haitallisia tai tahallisia vääriä päätöksiä. Myös valtionsyyttäjä ja tapausta tutkivat viranomaiset ovat vahvistaneet, ettei Ratas ole henkilökohtaisesti epäiltyjen listalla.

– Kannan asiasta poliittisen vastuun, mutta voin sanoa hyvällä omallatunnolla, etten pääministerinä ole tehnyt yhtäkään pahantahtoista tai tietoisesti väärää päätöstä.

Viron valtakunnansyyttäjä epäilee pääministeripuolue keskustaa sekä viittä ihmistä korruptiosta. Tapauksen keskiössä ovat rakenteilla olevan Porto Franco -kauppakeskuksen saama laina sekä epäily miljoonan euron rahoituksen junailusta keskustapuolueelle.

Viron hallitus myönsi kesällä Tallinnan sataman naapuriin rakenteilla olevalle Porto Franco -kauppakeskukselle 39 miljoonan euron KredEx-lainan.

Kauppakeskuksen koronapandemian takia saama KredEx-laina herätti Virossa kritiikkiä. Monen mielestä keskeneräinen rakennusprojekti ei ollut kärsinyt koronapandemiasta ja sen talousvaikutuksista niin paljon kuin muut, jo toiminnassa olevat yritykset. Kauppakeskuksen pääomistaja on korruptiosta epäillyn liikemiehen Hillar Tederin poika.

– Pääministerinä en kokenut, että Porto Francon tapauksessa kukaan ministeri tai puolue olisi yrittänyt vaikuttaa laittomasti hallituksen tekemiin päätöksiin. Luotimme KredExin tekemään ehdotukseen, jonka lainaehdot olivat täysin vertailukelpoiset esimerkiksi Tallinkin saamien lainojen kanssa, Jüri Ratas sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Korruptiosta epäiltyjen viiden henkilön joukossa ovat keskustapuolueen pääsihteeri Mihhail Korb, joka on jo eronnut tehtävästään sekä Viron valtiovarainministeri Martin Helmen neuvonantaja Kersti Kracht ja liikemies Hillar Teder. Viranomaiset eivät ole vielä paljastaneet kahden muun epäillyn henkilöllisyyttä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut