T24: Helsingin ja Tallinnan kaupunginmuseot ryhtyivät yhteistyöhön – Syntyi Talsinki-Hellinn-näyttely

Talsinki-Hellinn-näyttely avautuu Helsingin kaupunginmuseossa toukokuun puolivälissä. Maija Astikainen

Thea Ekholm

Suomenlahden vastakkaisilla rannoilla sijaitsevat Tallinnan ja Helsingin kaupunginmuseot tekivät yhteistyötä vielä 1990-luvulla, mutta jostain syystä yhteydenpito ja yhteistyöhankkeet hiipuivat vuosien saatossa.

Muutama vuosi sitten Helsingin kaupunginmuseon yleisöpalvelupäällikkö Jari Harju tapasi kollegan Tallinnan kaupunginmuseosta ja tapaamisen seurauksena päätettiin unhoon vaipunut yhteistyö viritellä uudestaan käyntiin.

– Keskustelimme siitä, mitä yhteistyö voisi olla ja syntyi idean yhteisestä näyttelystä. Kun mietin aihetta näyttelylle, tuli mieleen ajatus valottaa ristiin sitä, miten helsinkiläiset kokevat Tallinnan ja toisinpäin eli mitä nämä kaupungit merkitsevät toisen kaupungin asukkaille, Jari Harju kertoo.

Näin syntyi idea Talsinki-Hellinn -näyttelystä, jonka tarkoitus on kuvata sitä, miltä Helsinki ja Tallinna näyttävät lahden yli katsottuna. Näyttely käsittelee lähivuosikymmeniä ja se pohjautuu ihmisten kertomuksiin ja kokemuksiin.

– Alun perin meidän oli tarkoitus haastatella ihmisiä Tallinnan laivoilla, mutta sitten tuli korona ja siitä ajatuksesta piti luopua. Niinpä keräämme nyt ihmisten tarinoita ja valokuvia museoiden verkkosivujen kautta.

Helsingin kaupunginmuseo on aikaisemminkin eri näyttelyihin liittyen kysellyt ihmisiltä suoraan tarinoita ja materiaalia. Se on toiminut hyvin, sillä ihmiset kertovat mielellään muistoja itselleen läheiseen aiheeseen liittyen.

– Julkaisimme tiedon tarinoiden keräämisestä joulun alla viime vuoden puolella, ja materiaalia on tullut jo mukavasti. Lisää kuitenkin kaivataan. Käymme sitä läpi ja jos tuntuu, että jotain puuttuu, koitamme sitten pyytää sitä lisää jotain kautta. Tarkoitus on tässä vaiheessa kerätä mahdollisimman paljon materiaalia.

Museoiden yhteistyökumppanina on toiminut myös Suomen Viron-Instituutti, jonka johtajan Anu Heinosen laaja kontaktiverkosto on ollut suureksi avuksi.

Kaupunginmuseot kaipaavat kaikkien ja kaikenikäisten ihmisten tarinoita. Kiinnostavia ovat kokemukset niin lomamatkoilta, työmatkoilta, laivamatkoilta kuin kaljanhakureissuiltakin.

– Suoraan ihmisiltä kysyttäessä saadaan yleensä sellaisia tarinoita, joita ei itse etukäteen edes osannut ajatella, Jari Harju toteaa.

Talsinki-Hellinn -näyttely avautuu Helsingin ja Tallinnan kaupunginmuseoissa kuluvan vuoden touko-kesäkuussa. Näyttely on avoinna molemmissa museoissa samaan aikaan, mutta museot tekevät kerätystä aineistosta omanlaisensa näyttelyn.

– Näyttelyn aihe on molemmilla sama ja jaamme kerättyjä materiaaleja, sillä osa tarinoista voi sopia paremmin Helsinkiin tai Tallinnaan. Kaupungeilla on kuitenkin erilainen historia ja se tulee näkymään näyttelyissä.

Kaupunkilaisten tarinat ovat näyttelyn ydin. Tarkoitus on tarinoiden perusteella haastatella ihmisiä ja osa haastatteluista myös videoidaan. Ihmisten valokuvista tehdään näyttelyyn digitaalisia versioita. Vielä on hiukan auki, miten tarinoita näyttelyissä esitetään. Korona-aika asettaa omat rajoituksensa.

– Todennäköisesti käytämme paljon digitaalisia ratkaisuja sekä erilaisia projisointeja ja näyttöjä. Äänien käyttö yhtenäisessä näyttelytilassa on haastavaa ja korona-aikana ihmiset eivät mielellään koske yhteiskäytössä oleviin kuulokkeisiin.

Talsinki-Hellinn -näyttely avautuu toukokuun puolivälissä Helsingin kaupunginmuseon Aleksanterinkadun toimipisteessä. Tallinnan kaupunginmuseon näyttely avautuu kesäkuun alussa Tallinnan Vanhankaupunginpäivien yhteydessä.

Oman Tallinna-tarinasi voit kertoa Helsingin kaupunginmuseolle täällä. Tarinoita voi lähettää 31.1.2021 saakka.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut