T24 | Monet koronarajoitukset jatkuvat Virossa helmikuun alkuun saakka – Museot, ravintolat ja kuntosalit saivat kuitenkin avata ovensa

Maanantaina 18. tammikuuta museot, näyttelytilat, ravintolat ja kuntosalit saivat taas avata ovensa Tallinnan, Harjumaan ja Itä-Virumaan maakuntien alueella. Muut joulukuussa näille alueille asetetut koronarajoitukset jatkuvat vielä kahden viikon ajan, 1. helmikuuta saakka.

Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kylpylät, vesipuistot, viihdekeskukset, teatterit, elokuvateatterit ja baarit pysyvät suljettuina, mutta hotellit saavat edelleen tarjota majoituspalveluita.

Ravintolat ja kahvilat saavat olla avoinna aamukuudesta iltaseitsemään, mutta kerralla niiden tiloissa voi olla vain 25 prosenttia tavallisesta asiakasmäärästä. Myös ruoan take away -myynti on sallittua.

Julkisten tapahtumien järjestäminen sisätiloissa on edelleen kiellettyä. Ulkona järjestettäviin tapahtumiin saa osallistua enintään 10 henkilöä. Lisäksi maskia on käytettävä kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä julkisessa liikenteessä. Ostoskeskukset ja kaupat saavat olla auki.

Itä-Virumaalla rajoitukset ovat olleen voimassa 12. joulukuuta alkaen ja Harjumaalla rajoitukset alkoivat 28. joulukuuta.

– Hallitus on päättänyt, että Harjumaan ja Itä-Virumaan kuntosalit voivat avata ovensa yksilölliseen harjoitteluun 1+1-sääntöä noudattaen. Myös museot ja näyttelytilat voivat avautua 50 prosentin kapasiteetilla, Viron kulttuuriministeri Tõnis Lukas sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Kuntosaleilla käytössä oleva 1+1-sääntö tarkoittaa sitä, että ihmisten pitää olla vähintään metrin päässä toisistaan harjoitellessaan salilla.

Viron opetusministeri Jaak Aab puolestaan kertoi Viron yleisradiolle, että koulut avataan Harjumaalla ja Itä-Virumaalla 25. tammikuuta alkaen.

Lisäksi koko Viron kattava öinen alkoholin myyntikielto jatkuu helmikuun loppuun saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että ravintolat ja baarit eivät saa myydä alkoholia klo 22-10 välisenä aikana. Kiellon piti päättyä 26. tammikuuta, mutta koronaviruksen nopean leviämisen takia rajoituksia jatkettiin kuukaudella.

Kiellolla ei ole suurta vaikutusta Tallinnan baareihin, sillä Harjumaan ja Itä-Virumaan maakuntien alueella baarit ja viihdekeskukset ovat suljettuina 1. helmikuuta saakka. Rajoitus koskeekin pääasiassa Viron 13 muuta maakuntaa, joissa baareja ja ravintoloita ei ole suljettu.

Viron hallituksen tieteellisen neuvoston johtajan Irja Lutsarin mukaan nykyisessä epidemiologisessa tilanteessa ei ole mitään mahdollisuuksia helpottaa koronarajoituksia.

– Tällä hetkellä rajoitusten lieventäminen ei ole mahdollista. Sen sijaan on tärkeää, että ihmiset noudattavat niitä, Lutsar sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Kun Suomessa selvittiin vuodenvaihteen pyhistä ilman tartuntapiikkiä, Virossa koronaviruksen esiintyvyys kaksinkertaistui pyhien aikana. Tiedot selviävät Tarton yliopiston tutkijoiden tekemästä seurantatutkimuksesta.

Yliopiston tekemä jätevesitutkimus puolestaan vahvistaa sen, että koronavirus on levinnyt kaikkialle Viroon.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut