Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Viro saa ensimmäisen naispääministerin – Uuden hallituksen kokoonpano on vahvistettu

Viron uuden hallituksen kokoonpano vahvistettiin sunnuntaina 24. tammikuuta Reformipuolueen ja Keskustapuolueen puoluevaltuustojen kokousten jälkeen.

Viro saa nyt ensimmäisen naispääministerin ja 15-paikkaisessa hallituksessa on pääministeri Kaja Kallaksen lisäksi kuusi muuta naisministeriä. Ministeripaikat jaettiin tasan Reformipuolueen ja Keskustapuolueen kesken, aivan kuten Kaja Kallas lupasi ennen hallitusneuvottelujen alkua.

Reformipuolue sai pääministerin salkun lisäksi valtiovarain-, puolustus-, oikeus-, ulkomaankauppa-, opetus-, sosiaali- sekä maa- ja metsätalousministerin salkut. Keskustapuolueelle kuuluvat nyt ulko-, sisä-, terveys-, elinkeino-, kulttuuri-, ympäristö- ja hallintoministerin salkut.

Vanhoista ministereistä uudessa hallituksessa jatkavat vain Keskustapuolueen Tanel Kiik, joka toimi aikaisemmin sosiaaliministerinä ja Taavi Aas, joka oli edellisen hallituksen talous- ja infrastruktuuriministeri. Uudessa hallituksessa Kiik toimii terveysministerinä ja Aas elinkeinoministerinä. Asiasta kertoo Viron yleisradio.

Uusista ministereistä ensikertalaisia ovat Reformipuolueen ulkomaanakuppaministeri Andres Sutt, sosiaaliministeri Signe Riisalo, opetusministeri Liina Kersna ja Keskustapuolueen ympäristöministeri Tõnis Mölder.

Politiikan ulkopuolelta tulee kaksi Keskustapuolueen uusista ministereistä. He ovat uusi sisäministeri Kristian Jaani, joka on aikaisemmin johtanut Pohjois-Viron poliisipiiriä sekä ulkoministeri E va-Maria Liimets, joka on viimeksi toiminut suurlähettiläänä Tšekissä.

Uuden hallituksen kokoonpanossa kysymyksiä herätti se, miksi korruptioskandaalissa rypevä Keskustapuolue sai sisäministerin salkun.

– Keskustapuolueen sisäministeri tulee päivän politiikan ulkopuolelta. Vai sillä on merkitystä, että hän on alan asiantuntija ja pärjää varmasti hyvin, Kaja Kallas vakuutti Viron yleisradion haastattelussa.

Myös uusi sisäministeri itse on Viron yleisradiolle antamassaan haastattelussa luvannut ryhtyä taistoon korruptiota vastaa ja kitkeä sen pois virolaisesta hallintokulttuurista.

Viron yleisradion mukaan uuden hallituksen koalitiosopimus allekirjoitetaan Viron parlamentissa Riigikogussa maanantai-iltapäivänä 25. tammikuuta. Sopimuksen allekirjoittavat Reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas ja Keskustapuolueen puheenjohtaja Jüri Ratas.

Viro uusi hallitus toivoo voivansa aloitta työt tiistaina 26. tammikuuta, sen jälkeen, kun parlamentti on äänestänyt uusista ministereistä ja presidentti Kersti Kaljulaid on antanut hyväksyntänsä uudelle hallitukselle.

Reformipuolueella ja Keskustapuolueella on Viron 101-paikkaisessa parlamentissa Riigikogussa yhteensä 56 paikkaa.