Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Viron väkiluku kasvoi vuonna 2020, mutta syntyvyys laskee edelleen - Koronan vaikutusta tilastoihin on vielä vaikea arvioida

Virossa asui 1. tammikuuta 2021 yhteensä 1 329 460 henkilöä, mikä on 480 henkilöä enemmän kuin samaan aikaan vuonna 2020.

Viron väestö väheni viime vuoden aikana 2 590 henkilöllä vähenevän luonnollisen väestönkasvun takia, mutta kasvoi samaan aikaan 3 070 henkilöllä positiivisen nettomuuton seurauksena, kertoo Viron tilastokeskus.

Viron väestö siis kasvoi viime vuonna positiivisen nettomuuton ansiosta eli maahan muutti enemmän ihmisiä kuin sieltä muutti pois. Toisaalta Virossa kuitenkin kuoli viime vuonna enemmän ihmisiä kuin syntyi ja vuoden 2020 syntyvyys oli alhaisin sitten vuoden 2003.

Viron tilastokeskuksen johtavan analyytikon Ethel Maasingin mukaan alustavat tilastot osoittavat, että Virossa oli viime vuonna enemmän kuolemia kuin syntymiä.

— Tämän takia Viron luonnollinen väestönkasvu pysyi negatiivisena vuonna 2020. Suurin syy tähän on se, että väestö ikääntyy ja hedelmällisessä iässä olevien naisten määrä vähenee. Vaikka syntymien määrä väheni viime vuonna merkittävästi, väestömäärä kuitenkin kasvoi positiivisen nettomuuton ansiosta. Viroon muutti 3 070 ihmistä enemmän kuin lähti ulkomaille, Maasing toteaa.

Myös koronavirus on vaikuttanut syntymien, kuolemien ja muuttoliikkeen määrään. Maasingin mukaan vaikutus näkyi nopeimmin muuttoliikkeessä, koska eri maat rajoittivat maahanmuuttoa huomattavasti estääkseen viruksen leviämisen.

— Koronaviruksella on varmasti ollut vaikutusta sekä syntymiin että kuolemiin, mutta vielä on liian aikaista sanoa, missä määrin. Eri maat ovat omaksuneet erilaisia strategioita viruksen torjumiseksi ja tällä hetkellä voidaan sanoa, että Virossa tehdyt valinnat eivät ole toistaiseksi aiheuttaneet kuolemantapausten voimakasta kasvua.

Virossa syntyi vuonna 2020 yhteensä 13 130 lasta, mikä on lähes tuhat lasta vähemmän kuin vuonna 2019.

— Syntyvyys on ollut Virossa näin alhainen viimeksi vuonna 2003. Syynä tähän on hedelmällisessä iässä olevien naisten määrään pitkäaikainen väheneminen. 1990-luvulla syntynyt pieni sukupolvi on saavuttanut perheenperustamisiän, mikä johtaa syntymien vähenemiseen, Maasing selittää.

Vuonna 2020 Virossa rekisteröitiin 15 720 kuolemantapausta, mikä on 300 kuolemaa enemmän kuin edellisvuonna. Viime vuosina vuosittaisten kuolemantapausten määrä on ollut 15 200-15 800.