T24 | Laskiaispullat ja mäenlasku kuuluvat Virossakin laskiaisen viettoon

Sunnuntaina 14. helmikuuta vietetään laskiaissunnuntaita. Laskiaistiistaita puolestaan vietetään tänä vuonna helmikuun 16. päivä.

Virossakin laskiaisen viettoon kuuluvat laskiaispullat, jotka ovat kooltaan vielä muhkeampia kuin Suomessa. Viroksi laskiaispullien nimi on Vastlakuklid ja ne ilmestyvät myyntiin kauppoihin ja kahviloihin jo hyvissä ajoin tammikuun puolella.

Toinen virolainen perinneruoka laskiaisena ovat siansorkat. Tämä johtuu siitä, että ennen vanhaan siat lahdattiin maalaistaloissa joulupöytään ja silloin myös suurin osa lihoista syötiin. Niinpä laskiaisena ei ollut jäljellä kuin siansorkkia, joita tarjottiin herneistä ja pavuista tehdyn sopan kanssa. Ja myöhemmin siansorkista sorvattiin lapsille hyrriä!

Tulevan laskiaistiistain perinteisiin Virossa kuuluvat tietenkin mäen lasku, jonka uskottiin tuovan hyvää onnea seuraavan kesän pellavaviljelyksille. Se kenen kelkka liukui mäen alla pisimälle, saattoi odottaa seuraavana kesänä muita korkeampia pellavanvarsia.

Paras tapa tutustua virolaisiin laskiaisperinteisiin ja niiden historiaan, on vierailla Viron ulkoilmamuseossa Rocca al Maressa laskiaissunnuntaisin järjestettävässä tapahtumassa.

Silloin museon jokaisessa talossa on ohjelmaa ja esillä on myös vähemmän tunnettuja laskiaisperinteitä, kuten kelkkamäessä laulettavia laskiaislauluja, kauniita lettejä, sian luista tehtyjä hyrriä, erilaisia laskiaisleikkejä ja pellavatietoutta. Tarjolla on tietenkin myös tuhteja laskiaisherkkuja, kuten siansorkkia, hernekeittoa ja laskiaispullia.

Laskiaistiistain ajankohta vaihtuu vuosittain, mutta se on aina seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä, eli aikaisintaan 8. helmikuuta ja myöhäisintään 7. maaliskuuta. Laskiaistiistain juhlinnasta laskeudutaan sitten kristillisessä maailmassa paastoon. Virallinen 40 päivän paaston aloituspäivä on laskiaistiistaita seuraava tuhkakeskiviikko.

Eri puolilla maailmaan laskiaistiistaita vietetään eri tavalla. Joissain maissa se tunnetaan nimellä Mardi Gras tai Shrove Tuesday ja esimerkiksi anglosaksissa maissa päivä kutsutaan pannukakkutiistaiksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut