T24: Brittilaivaston tutkimusalus kävi Saarenmaan rannikolla kuvaamassa yli 100-vuotiasta hylkyä – HMS Cassandra upposi Viron vapaussodassa

Tältä näyttää Ison-Britannian Kuninkaallisen laivaston tutkimusalus HMS Echo. Liettuan merivoimat

Thea Ekholm

Alkuvuodesta Viron aluevesillä purjehti harvinainen vieras, kun Ison-Britannian Kuninkaallisen laivaston tutkimusalus HMS Echo saapui Saarenmaan edustalle kuvaamaan yli 100-vuotiaan HMS Cassandran hylkyä, joka upposi Viron vapaussodassa. Asiasta uutisoi Viron Yleisradio.

HMS Cassandra oli Ison-Britannian Kuninkaallisen laivaston C-luokan risteilijä, joka osui miinaan joulukuussa 1918 Saarenmaan rannikolla matkalla Tallinnaan. Alus upposi nopeasti ja vei mennessään 11 henkeä 400 hengen miehistöstä.

Hylky löydettiin virallisesti jo yli 10 vuotta sitten ja Viron laivasto sekä Viron merimuseo tekivät asiasta silloin virallisen ilmoituksen Iso-Britannialle.

Nyt tutkimusalus HMS Echolla oli kuitenkin mahdollisuus tulla tekemään tarkempia kuvauksia hylystä kaikuluotaimen avulla. Kuvauksissa paljastui, että alus makaa meren pohjassa oikealla kyljellään ja noin 20 metriä aluksen keulaosasta puuttuu.

HMS Cassandralla oli tärkeä rooli Viron vapaussodassa. Se oli osa Itämeren alueelle Viron ja Latvian itsenäisyystaisteluiden tueksi lähetettyä kuninkaallista laivastoa. Viron vapaussodassa Ison-Britannian laivaston toiminnalla, kuten aseiden ja tarvikkeiden toimittamisella ja miinojen raivaamisella oli merkittävä vaikutus siihen, ettei Tallinna päätynyt venäläisten käsiin ja Viro sai lopulta itsenäisyyden.

Tutkimusalus HMS Echo tutki samalla matkalla myös muita Itämeressä olevia kuninkaallisen laivasto hylkyjä, kuten HMS Myrtleä ja HMS Gentiania, jotka molemmat ajoivat miinaan heinäkuussa 1919. Tutkimuskohteena oli myös saksalainen kuljetusalus MV Wilhelm Gustloff, jonka Neuvostoliiton laivasto torpedoi tammikuussa 1945.

Lue lisää HMS Echon tutkimusmatkan tuloksista ja katso kaikuluotainkuvat hylyistä kuninkaallisen laivaston verkkosivuilta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut