T24: Tällaista on suomalaisten arki lockdownin sulkemassa Virossa

Thea Ekholm

Kysyimme Virossa asuvilta suomalaisilta, minkälaista on arki lockdownin sulkemassa maassa, jossa koronaviruksen ilmaantuvuusluku on koko Euroopan korkein.

Antti Valtanen, Tallinna

Nordean Head of Lending Services Antti Valtanen vastaa puhelimeen toimistoltaan Tallinnan Ülemistestä. Siellä hän on työskennellyt niin viime kuin tänäkin keväänä koronaviruksesta johtuvasta sulkutilasta huolimatta.

– Omaan arkeeni koronavirus on vaikuttanut yllättävän vähän. Olen käynyt töissä toimistolla, mutta työmatkani olen kyllä tänä keväänä tehnyt omalla autolla raitiovaunun sijaan. Lisäksi kaupassa tulee käytyä harvemmin kuin ennen, Valtanen kertoo.

Viro kamppailee jopa Euroopan pahimmassa koronatilanteessa – Kuvat: Lockdown autioitti Tallinnan kadut, poliisille annettu lisävaltuuksia

Työpaikalle korona toi omat haasteensa, kun suomalaisten asiakkaiden lainadokumenttien tuottamisesta vastaavaa henkilökuntaa ei voinut noin vain siirtää kotiin etätöihin.

– Asioiden selvittely ja organisointi vei pitkän aikaa, mutta viime syksystä lähtien puolet henkilökunnastamme on tehnyt etätöitä kotoa käsin. Se on hyvä asia, koska avokonttorissa riski tartunnoille on suuri. Itse olen pysynyt toimistolla, sillä ihmisten johtaminen kotoa käsin ei ole oikein uskottavaa toimintaa, Valtanen lisää.

Normaalisti Antti Valtanen vierailisi puolisonsa Sarin kanssa Suomessa ainakin kerran kuussa. Nyt matkustaminen on vaikeaa, joten viimeksi pariskunta kävi Suomessa viime vuoden elokuussa.

– Kaikkein eniten korona on vaikuttanut matkustamiseen. Suomessa ei voi käydä lapsia, lapsenlapsia ja ystäviä tapaamassa, eivätkä he pääse Tallinnaan vierailulle. Eikä tietenkään Tallinnassakaan voi tavata paikallisia ystäviä entiseen malliin tai käydä ravintolassa syömässä.

Ratsastusta harrastavan pariskunnan henkireikä on korona-aikana ollut Pärnu, jossa heillä on pieni asunto ja oma hevonen.

– Siellä kun ratsastamme pellolla kahdestaan, niin turvavälit ovat varmasti kunnossa, Valtanen naurahtaa.

Sanna Immanen, Tallinna

Viime vuoden elokuussa Tallinnassa sijaitseva Suomen Viron suurlähetystö sai uuden lehdistöneuvoksen, kun virassa aloitti Sanna Immanen. Koronavuosi toi omat haasteensa uudessa työssä aloittamiseen, vaikka mitään sulkutilaa ei elokuussa ollutkaan.

– Koronan takia moni työhön liittyvä asia on muuttunut. En ole esimerkiksi vielä koskaan käynyt työnantajani eli Suomen ulkoministeriön tiloissa Helsingissä, enkä tavannut kasvotusten ketään tiimiläisiäni. En käynyt siellä edes työnhakuprosessin aikana, Immanen naurahtaa.

Myös arki suurlähetystössä Tallinnassa on kovin eri näköistä kuin edeltäjällä.

– Olen kyllä joka päivä toimistollani suurlähetystössä, mutta meidät on osastoitu omiin huoneisiimme, emmekä tapaa kollegoita. Kokoukset pidetään verkossa ja koska nettiyhteyksien laatu on välillä mitä on, niin yleensä videoyhteys ei ole päällä. Joten siitä on jo aikaa, kun viimeksi olen kollegoita nähnyt.

Lehdistöneuvoksen työhön kuuluu normaalisti järjestää monenlaisia tapahtumia. Nyt niitä on lähinnä peruttu tai siirretty eteenpäin.

– Korona on vaikuttanut ihmisten tapaamiseen. Kaikki sellaiset luonnolliset tilaisuudet ja tapahtumat, jossa voi törmätä ihmisiin sattumalta ja jutustella niitä näitä, ovat jääneet pois. Eikä puhelin tai tietokoneen ruutu oikein korvaa oikeita kohtaamisia.

Sanna Immasen työmatka Tallinnan Toompeanmäellä sijaitsevaan suurlähetystöön taittuu kävellen.

– Töihin on ihan mukava tulla joka päivä, kun ei tarvitse jännittää julkisen liikenteen käyttöä. Työpaikalle tulo myös rytmittää kivasti työpäivää ja pitää arjen ryhdissä. Eikä kaduillakaan ole paljoa ihmisiä eli rauhassa saa työmatkan kävellä.

Korona on vaikuttanut tietenkin Sanna Immasen arkeen myös kotona.

– Kaupassa emme ole käyneet pitkään aikaan, vaan tilamme ruoat kotiovelle. Se on toiminut hyvin. Testasin myös apteekin kotiinkuljetuspalvelua ja sekin toimi mainiosti. Suomessa emme tietenkään ole päässeet käymään, eivätkä tuttavat ole päässeet meille kylään kuten oli suunniteltu.

Suurinta huolta Immanen kokee lapsien selviytymisestä tällaisina aikoina.

– Koen, että olen itse onnekkaiden selviytyjien joukossa. Enemmän ole huolissani muista ja siitä, miten etäkoulunkäynti ja yksinäisyys vaikuttavat lapsiin.

Harri Aaltonen, Viljandi

Viljandissa sijaitsevan Hansa Candle -kynttilätehtaan hallituksen jäsen Harri Aaltonen lähti viime viikolla Viron lockdownin jaloista Suomeen, jossa miehen perhettä ja sukulaisia asuu. Viljandissa on pitkään ollut Viron paras koronatilanne, mutta nyt sielläkin tartunnat ovat lähteneet nousuun.

– Arki Viljandissa on sulkutilan aikana todella hiljaista, koska kaikki on kiinni ja ihmiset tekevät töitä kotoa käsin. Minulla oli Suomessa muutenkin hoidettavia asioita ja kun kuulin uudesta lockdownista, niin päätin sitten olla Suomessa pidemmän aikaa, Harri Aaltonen kertoo.

Aaltonen itse voi tehdä etätöitä koneellaan mistä vaan. Kynttilätehtaan työntekijöistäkin osa on etätöissä. Tuotannossa työskenteleville on hankittu maskit ja visiirit suojaksi.

– Kyllä kokoukset onnistuvat Teamsin kautta, mutta jos pitäisi nähdä jotain tuotteita tai pakkauksia tai niiden värejä, niin kyllä se videoyhteydellä menee arvailuksi.

Koronapandemia ei ole aiheuttanut isompia ongelmia Hansa Candle -yhtiölle.

– Emme ole koskaan valmistaneet niin paljon kynttilöitä kuin tämän vuoden tammi- ja helmikuussa. Myyntimme oli puolitoista kertaa suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan. Myös ovi- ja ikkunatehtailla Viljandissa menee hyvin ja töitä riittää. Vain matkailu- ja ravintola-alan yritykset ovat ongelmissa, Aaltonen kertoo.

Aaltonen uskoo, että kotona etätöissä olevat ihmiset polttavat nyt ehkä normaalia enemmän kynttilöitä. Toisaalta kiinni olevat ravintolat vähentävät kynttilöiden menekkiä.

– Meidän etumme on se, että asiakkaitamme ovat ruokakaupat. Ne saavat pitää ovensa auki sulkutilankin aikana. Lisäksi meillä on paljon vientiä Yhdysvaltoihin. Kynttilätehtaat, jotka ovat vahvoja HoReCa-puolella ovat nyt ongelmissa.

Normaalisti Harri Aaltonen käy Suomessa pari kertaa kuukaudessa ja viettää siellä yleensä vain pitkän viikonlopun.

– Täytyy sanoa, etten muista koska viimeksi olisin ollut näin kauan yhtäjaksoisesti Suomessa, Aaltonen naurahtaa.

Suurin koronaviruksen aiheuttama muutos Aaltosen elämässä on sosiaalisten kontaktien puuttuminen, kun ystäviä ja tuttavia ei enää voi tavata kahviloissa ja baareissa.

– Olen aina istunut kavereiden kanssa paljon baareissa ja puhunut politiikkaa. Kun sitä ei enää saa tehdä, niin se on isoin muutos. Se ettei voi matkustaa, on taas haastavaa liiketoiminnalle. Emme pysty hankkimaan uusia asiakkaita samaan tapaan kuten ennen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut