Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Haapsalun linna sai erikoismaininnan Vuoden eurooppalainen museo -kilpailussa

Kesällä 2019 mittavan remontin jälkeen ovensa avannut Haapsalun piispanlinna oli yksi kuudesta museosta, jotka saivat kunniamaininnan Vuoden 2021 Vuoden eurooppalainen museo -kilpailussa (EMYA) toukokuun alussa. Kyseessä on Euroopan tärkein museopalkinto.

Kilpailun tuomariston puheenjohtajan Marlen Moulioun mukaan Haapsalun linnan kunnostustyöt ovat malliesimerkki muistomerkin säilyttämisestä 2000-luvulla. Kunnostustöissä kunnioitettiin historiallista rakennusta, mutta samalla luotiin nykyaikaista muotoilua rakentamalla uusia kevyitä siltoja ja käytäviä raunioiden yli.

Moulioun mukaan Haapsalun linna on mainio kohde sekä historiasta että kulttuurista nauttimiseen.

Myös Viron historiallisen museon Maarjamäen linna oli mukana kilpailussa, mutta ei sijoittunut.

Vuoden eurooppalainen museo -titteliä voi hakea uusi tai kolmen viimeisen vuoden aikana uudistunut museo. Arvostetun palkinnon on jakanut European Museum Forum vuodesta 1977 lähtien.

Virossa palkinnon on aikaisemmin saanut taidemuseo Kumu vuonna 2008. Lisäksi Viron historiallisen museon Suurkillan talo Tallinnan Vanhassakaupungissa on ollut ehdolla kilpailussa vuonna 2013.

Suomesta Vuoden eurooppalainen museo -tittelin saajaksi ovat olleet ehdolla eri vuosina muun muassa Espoon modernin taiteen museo Emma, Helinä Rautavaaran museo, Vapriikki, Helsingin kaupunginmuseo ja Tampereella toimiva Lenin-museo.

Vapriikki ja Helsingin kaupunginmuseo ovat saaneet kilpailussa kunniamaininnan, mutta mikään suomalaismuseo ei ole titteliä voittanut.