T24 | Lue vinkit virolaismuseoiden kesän kiinnostavimmista näyttelyistä

Museot eri puolella Viroa avasivat ovensa jo toukokuun alussa. Samalla monessa museossa avautui uusia mielenkiintoisia näyttelyitä, jotka tarjoavat niin historiaa, kiehtovia tarinoita kuin taidettakin.

Tallinna24 listasi virolaisten museoiden uusimmat näyttelyt, joista monet ovat avoinna pitkälle syksyyn.

Viron ulkoilmamuseo Tallinnassa

Toukokuussa Tallinnan Rocca al Maressa sijaitsevassa Viron ulkoilmamuseon pysyväisnäyttelyssä avautui neuvostoaikainen neljän huoneiston kolhoosikerrostalo, joka on arkkitehti Boris Mirovin käden jälkeä ja rakennettu vuosina 1963–1964. Rakennus ja sen suojiin sisustetut kodit antavat hyvän yleiskuvan maaseudun virolaisten arjesta 1960-, 1970-, 1990- ja 2010-luvuilla. Kotien lisäksi vierailija voi tutustua talon kellaritiloissa olevaan näyttelyyn Viron maaseudun historiasta sekä kokea, minkälaista oli olla lapsi neuvostoaikana. Sen mahdollistavat aikakauden lautapelit. Ääniopas museoon on saatavilla myös suomeksi.

Tarton taidemuseo

Juhani Komulaisen kokoelma Eduard Wiiraltin taidetta on esillä Tarton taidemuseossa 22.5. alkaen. Tuglas-seuran kanssa yhteistyössä toteutettu näyttely esittelee suomalaisen säveltäjän ja yksityisen keräilijän Juhani Komulaisen kokoelman virolaisen taiteen suurhahmon Eduard Wiiraltin (1898–1954) teoksista. Keräilijää ja taiteilijaa yhdistävät yhteys Ranskaan ja Pariisiin, jossa molemmat asuivat pidemmän aikaa. Näyttely on avoinna 3.10.2021 saakka.

Lue myös: Tässä ovat Tallinnan museoiden uusimmat näyttelyt

Pärnun museo

Tänä kesänä Pärnun museossa esitellään kylpylämuotia 150 vuoden ajalta. Kesäkuun 22. päivä avautuva Aurinkoa heijastaen – 150 vuotta kylpylämuotia -näyttelyn kaikki esineet ovat Alexandre Vassilievin säätiön kokoelmista. Vuonna 1983 perustetun säätiön historiallisen kylpylämuodin kokoelma käsittää 110 pukua tai asustetta, 272 koriste-esinettä ja 10 muotokuvaa. Kaikki näyttelyn esineet ovat alkuperäisiä. Näyttely on avoinna 19.9.2021 saakka.

Saarenmaan museo

Saarenmaalla vietetään viikinkien teemavuotta. Viikingit ennen viikinkejä -näyttely esittelee vuosina 2008 ja 2010 Saarenmaan Salmen kylästä löydettyjen kahden viikinkiaikaisen (noin 750 jKr) aluksen jäänteitä sekä näiden muinaisten venehautapaikkojen laajaa esineistöä. Salmen hautausalukset ovat toistaiseksi ainoat laatuaan Virossa ja niitä pidetään viikinkitutkimuksen viime vuosikymmenien tärkeimpinä löytöinä. Kyseiset löydöt ovat käytännössä kirjoittaneet kokonaan uusiksi viikinkiajan historian ja tuoneet esiin uutta tietoa viikinkiretkistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut