Palkkarahoillaan he aikovat rahoittaa muun muassa ensi talven opintoja.
Kaupan ala on nuorten suurin työllistäjä ja merkittävä kesätöiden tarjoaja. Kaupan liiton mukaan viidennes alle 25-vuotiasta töissä käyvistä nuorista työskentelee kaupan alalla.
Saara Kaarakainen, 22, ja Eemil Rantala,19, aloittivat kesäpestinsä jo toukokuun puolella. Molemmat ovat ensikertalaisia Seppälänkankaan Tokmannissa Jyväskylässä, vaikka kesätöistä heillä oli jo aiempaa kokemusta.
Kaupan ala oli molempien ykköstoive kesän ajaksi, sillä he pitävät tärkeänä asiakaspalvelutaitojen hankkimista. Oma ala se ei kummallekaan ole, sillä Kaarakainen opiskelee yliopistossa luokanopettajaksi ja Rantala aloittaa syksyllä tietotekniikan opinnot ammattikorkeakoulussa.
Kaarakainen työskenteli kaksi edellistä kesää Iisalmen Tokmannissa, ja Rantalalla oli parin vuoden takaa työharjoittelukokemus niin ikään Tokmannista. Kumpikaan ei kuitenkaan jättänyt työnhakua sen kokemuksen varaan. Molemmat etsivät töitä monesta muustakin kaupasta.
– En voi työskennellä kesällä opettajana, joten tämä on sen jälkeen kivointa työtä. Kun kokemusta oli jo ennestään, oli helppoa ja mukavaa aloittaa työt, Kaarakainen toteaa.

Kaarakaisen ja Rantalan kesäpesti kestää elokuun puoliväliin. He tekevät kaksivuorotyötä, ja työpäivän pituus on 4–8 tuntia. Viikonloppu on vapaa noin kerran kuukaudessa.
Töitä he tekevät kassalla ja osastoilla, joissa tehtäviin kuuluu muun muassa järjestelyä, hyllyttämistä ja asiakkaiden kysymyksiin vastaamista.
– Asiakkailta tulee aika yllättäviäkin kysymyksiä, joihin pitäisi osata reagoida nopeasti. Se varmasti helpottuu jatkossa, Rantala uskoo.
Omana vahvuutenaan he pitävät innokkuutta.
– Minulla on kova motivaatio tehdä tätä työtä, Rantala luonnehtii.
– Olen ahkera ja innokas. Lisäksi olen persoonaltani myönteinen, Kaarakainen sanoo.
Hyvä työnantaja on heidän mukaansa sellainen, jota ei tarvitse pelätä.
– Hän on helposti lähestyttävä ja kohtelee kaikkia tasa-arvoisesti. Hyvällä työpaikalla myös ilmapiiri on rohkaiseva, Kaarakainen sanoo.
Rantala pitää tärkeänä, että esimies tekisi mahdollisuuksien mukaan samaa työtä kuin alaiset. Tällöin häneltä olisi helppo kysyä asioita, joita ei tiedä.
– Sekin on tärkeää, että hän kysyy ”mitä kuuluu ja miten menee?”
Hyvän työyhteisön merkkinä he pitävät hyvää meininkiä ja huumoria.
– Täällä heitetään läppää ja nauretaan päivittäin, Rantala kehuu työkavereitaan.

Kesätöissä ja lyhyissä työsuhteissa noudatetaan kaupan alalla voimassa olevaa työehtosopimusta. Palvelualojen ammattiliiton mukaan kaupassa työskentelevän kesätyöntekijän vähimmäispalkka vaihtelee reilun 1 200 ja 1 840 euron välillä.
Ilta- ja viikonlopputöistä maksetaan erillisiä lisiä.
Saara Kaarakainen ja Eemil Rantala sanovat, että heidän käteen jäävä palkkansa menee elämiseen, opintojen rahoittamiseen ja säästöön. Rantalalla on kesälle suunniteltuna myös yksi iso haave.
– Haluaisin ostaa moottoripyörän.
Ensi kesällekin on jo unelma valmiina: he toivovat saavansa palata Tokmanniin.
– Todennäköisesti tulemme, jos vain pääsemme.
Ensimmäiset kesätyökokemukset tuottavat monille elämänmittaisia muistoja. Rahan lisäksi työt kerryttävät henkistä pääomaa. Ne opettavat työelämätaitoja ja vastuunottoa sekä antavat kokemuksen porukkaan kuulumisesta.
Ensi kosketus työelämään on merkityksellinen myös nuorten itsensä mielestä. Nuorisobarometri 2019 -kyselytutkimuksessa 47 prosenttia vastaajista koki, että kesätöillä ja työharjoittelulla oli erittäin tai melko paljon vaikutusta ammatin, toimialan tai uran valintaan.
Kesätyöt ovat myös työnantajille ainutlaatuinen tilaisuus. He voivat vaikuttaa myönteisesti paitsi nuorten käsitykseen itsestään työnantajana myös suomalaisesta työelämästä.
Aina kesätyö ei ole hyvä kokemus. Nuoria ja kokemattomia kesätyöntekijöitä saatetaan kohdella epäasiallisesti.
Diakonissalaitoksen 16–29-vuotiaita nuoria kohti koulu- ja työelämää tukevan Vamos-toiminnan johtaja Terhi Laine sanoo, että nuoret ovat monesti epävarmoja työelämään astuessaan.
– Heidän toiveenaan on, että heidät otetaan kohteliaasti vastaan ja heitä kohdellaan yhdenvertaisesti. Moni nuori on kertonut, että näin ei kuitenkaan aina tapahdu, Laine sanoo.
Nuoret myös pelkäävät, että he mokaavat. Työpaikan ilmapiirin olisi hyvä olla sellainen, että pelkoa ei tarvitse tuntea.
– Nuoret toivovat, että heidät perehdytetään töihin kunnolla ja heidän kysymyksiinsä vastataan.
Vastuullinen kesäduuni -kampanja haastaa työnantajat tarjoamaan nuorille enemmän ja laadukkaampia kesätyöpaikkoja tänä vuonna jo yhdettätoista kertaa.
Kampanjaan osallistuvat työnantajat sitoutuvat hyvän kesätyön kuuteen periaatteeseen. Ne ovat: hyvä hakijakokemus, mielekäs työ, perehdytys ja ohjaaminen, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus, kohtuullinen palkka sekä kirjallinen työsopimus ja todistus.