Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Tallinnassa sijaitseva Adamson-Ericin museo uudistui – Avajaisnäyttely esittelee upeita japanilaisia kimonoita

Tallinnan Vanhassakaupungissa sijaitseva Adamson-Ericin museo avasi ovensa remontin jälkeen 11. kesäkuuta. Samalla museossa avautui kaksi uutta näyttelyä: Yhteistyössä Japanin kanssa toteutettu upea kimononäyttely sekä uusi perusnäyttely, joka tuo esiin virolaistaiteilija Adamson-Ericin monipuolisuutta ja esittelee hänen maalaus-, käyttö- ja korutaidettaan. Esillä on noin 400 teosta, joista osa ensimmäistä kertaa.

Kimono - Japanilaisen kauneuden kosketus -näyttely esittelee kimonoita ja niihin kuuluvia tapoja tekstiilitaidetta ja pukeutumiskulttuuria. Näyttely luo katsauksen japanilaiseen kulttuuriin tekstiilitaiteen sekä eri vuodenaikoina ja juhlatilaisuuksissa käytettävien arkisten ja juhlavien kimonojen kautta.

Esillä on tämän ja edellisen vuosisadan kimonoita ja obeja. Näyttely koostuu kolmesta toisiaan täydentävästä osasta, ja se on toteutettu yhteistyössä kansainvälisen Sumi-e-yhdistyksen, taiteilija Hisako Tokitomon ja valokuvaaja Kyōko Aiharan kanssa.

Sumi-e-yhdistys on lähettänyt kokoelmastaan näyttelyyn perinteisiä kimonoja. Kaikki esillä olevat kimonot ovat eri valmistajien tekemiä, ja ne ovat olleet käytössä viime vuosisadalla. Näyttely antaa kuvan perinteisten kimonojen materiaaleista, kankaan kuvioinnista ja koriste-elementeistä sekä juhlavien sukumerkkien käytöstä.

Näyttelyn toisen osa muodostaa edustava valikoima kimonojen historian ja perinteisten tekstiiliteknologioiden tutkijan, taiteilija Hisako Tokitomon tekemiä kimonoita. Tokitomo on lähes 50 vuoden ajan tutkinut, käyttänyt ja opettanut japanilaisia tekstiili- ja värjäystekniikoita. Näyttelyssä on esillä 25 hänen tekemäänsä kimonokokonaisuutta, jotka on valmistettu ja koristeltu ikivanhoilla värjäystekniikoilla.

Lisäksi museon kellarikerroksessa on esillä japanilaisen valokuvaajan ja geišakulttuurin tutkijan Kyōko Aiharan valokuvia Kioton hanamachin geikojen ja maikojen kimonopukeutumisen perinteistä. Hanamachit eli geišojen alueet ovat pitäneet yllä autenttisesti ja ajassa muuttumattomana taidokasta kimonojen valmistus- ja pukemiskulttuuria

Kimono - Japanilaisen kauneuden kosketus -näyttely on esillä 21.11.2021 saakka.