T24: Maarjamäen linna puutarhoineen on Tallinnan kesäkeidas

Thea Ekholm

Viron historiallisen museon hallinnoima Maarjamäen linna Piritan rantatien varrella on mainio kesäpäivän retkikohde Tallinnassa. Linnaan on nykyään myös helppo kävellä Tallinnan satamasta merenrantaa pitkin kulkevaa uutta Reidi-tietä.

Vuonna 1874 valmistunut Maarjamäen linna ei oikeastaan ole linna vaan enemmänkin kartano, joka on palvellut historiansa aikana muun muassa kreivi Anatoli Orlov-Davydovin kesäasuntona, suosittuna yökerhona ja Viron tasavallan lentokouluna.

Nykyään kartanon puistoa ympäröivien muurien suojissa toimii kolme museota: Viron historiallinen museo, Viron elokuvamuseo sekä kartanon tallihuoneessa sijaitseva virolaisen kevyen musiikin historiasta kertova museo.

Maarjamäen linna avattiin mittavan remontin jälkeen helmikuussa 2018 juuri Viron itsenäisyyden satavuotisjuhliin. Museon Minun vapaa maani -pysyväisnäyttely voitti samana vuonna Viron museoiden parhaan perusnäyttelyn palkinnon ja itse kartano ja sen puisto palkittiin Viron parhaana matkailukohteena.

Tällä hetkellä Maarjamäen linnassa on perusnäyttelyn lisäksi avoinna Luolasta syliin – Koiran ja ihmisen tarina -näyttely.

Viron elokuvamuseon pysyväisnäyttely Otto yksi puolestaan kertoo elokuvanteosta ja siinä liikutaan elokuvan teon eri vaiheissa ikään kuin kameran takana. Museon vaihtuva näyttely esittelee parhaillaan 21 eri elokuvan välityksellä virolaista elokuvaa. Se on avoinna 3.10.2021 saakka.

Linnan tallirakennuksessa esillä oleva Jazz-idealismi 1967 -näyttely taas kertoo historiallisesta Tallinn 67 -jazzfestivaalista, joka järjestettiin vuoden 1967 toukokuussa Kalevin urheiluhallissa.

Kesällä 2020 Maarjamäen linnassa aloitti toimintansa myös ravintola Riviera Palais Brasserie. Sen ruokalistalla on rentoja bistroherkkuja. Kesällä ravintolan terassilla grillataan ja tarjolla on perjantaisin myös livemusikkia. Hyvän ruoan lisäksi parasta ravintolassa on sen upea merinäköala Tallinnan lahdelle.

Omia eväitään voi nauttia linnan puutarhan piknikpaikoilla viihtyisästi puisilla penkeillä istuen. Erikoisempaa nähtävää tarjoaa linnan takapihalla oleva veistospuisto, jonne on kerätty neuvostoaikaisten patsaiden jäänteitä.

Lyhyen kävelymatkan päässä Maarjamäen linnasta on myös vaikuttava kommunismin uhrien muistomerkki.

Maarjamäen historiallinen keskus on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10.00–18.00. Linnan puutarhaan ja veistospuistoon on vapaa pääsy.

Maarjamäen linnaan pääsee helposti Tallinnan keskustasta busseilla nro 1A, 8, 34A ja 38, jotka kaikki lähtevät Viru-keskuksen kellarikerroksessa sijaitsevasta bussiterminaalista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut