T24 | 3 näyttelyvinkkiä Pärnuun

Viron virallinen kesäpääkaupunki Pärnu tarjoaa monipuoliset puitteet myös kulttuuriloman viettoon. Kaupungissa on useita kiinnostavia museoita sekä gallerioita, jotka esittelevät virolaista taidetta.

Tallinna24 poimi kolme kiinnostavaa kulttuurikohdetta Pärnusta.

Pärnun museo

Vanhassa suolavarastossa sijaitseva Pärnun museo on yksi Baltian maiden nykyaikaisimpia historiamuseoita. Kivikaudelta nykypäivään kurkottavan perusnäyttelyn lisäksi museossa on parhaillaan käynnissä upea lomamuotia 150 vuoden ajalta esittelevä Auringon heijastumia -näyttely. Mikä olisikaan parempi paikka esitellä historiallista lomamuotia, kuin kylpyläkaupunkina tunnettu Pärnu! Näyttelyn upeat muotiluomukset 1800-luvulta tähän päivään on poimittu venäläisen muotihistoroitsijan ja keräilijän Alexandre Vassilievin kokoelmista. Esillä on 110 pukua ja 272 erilaista asustetta sekä joukko eri aikakausien muotokuvia. Näyttelyn esineet kattavat ajanjakson 1850-luvulta 2000-luvulle saakka. Esillä on myös joitakin erittäin harvinaisia lasten ja miesten vaatteita. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun nämä esineet ovat esillä Virossa. Näyttely on avoinna Pärnun museossa 19.9.2021 saakka.

Punainen torni

Punainen torni on keskiaikaisen Pärnun kaupunkilinnoituksen osa, ja ainoa säilynyt Uuden-Pärnun hansakaupungin puolustustorni. Torni rakennettiin 1400-luvulla kaupunginmuurien kaakkoisnurkkaan vankitorniksi ja nimensä torni sai siitä, että se on katettu sisä- ja ulkopuolelta tiiliskivillä. 1800-luvulla torni muutettiin kaupunginarkistoksi ja seuraavien 100 vuoden aikana sen tiloja käytettiin eri tarkoituksiin.

Pärnun vanhimman rakennuksen titteliä kantava torni avattiin yleisölle uudestaan marraskuussa 2020. Nyt siellä toimii vierailukeskus, jossa voi tutustua niin Pärnun kuin itse torninkin historiaan erityisessä panoraamaelokuvateatterissa.

Pärnun nykytaiteen museo

Yli 30 vuotta Pärnussa toiminut nykytaiteen museo (UKM) muutti vuoden 2020 marraskuussa uusiin tiloihin, aivan kaupungin keskustaan. Mark Soosaaren perustaman museon perinteeksi on tullut jokakesäinen kansainvälinen alastontutkielmanäyttely Mies ja nainen. Näyttely järjestettiin tänä kesänä jo 23. kerran. Tänä vuonna näyttelyn teemana on virolaisen naisen voima ja henki, ja näyttely pohtii, miten naisten asema heijastuu virolaiseen taiteeseen. Lisäksi katsojan toivotaan pohtivan, ovatko virolaisessa naisessa tasapainossa kaksi vastakohtaa – voima ja henki. Näyttelyssä on esillä muun muassa Peeter Allikin monumentaalisen kokoinen maalaus "Ma nägin seda ", joka on täynnä raskaana olevien naisten voimaa sekä virolaisten kansalliseepoksesta Kalevipoeg inspiraationsa saanut Ilmar Kruusamäen maalaus ”Salarelv”. Lisäksi esillä on muun muassa Eduard Wiiraltin, Jüri Arrakin, Lembit Sarapuun, Jaak Arron ja Kersti Rattusegin teoksia.

Näyttely on avoinna Pärnun nykytaiteen museossa 29.8.2021 saakka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut