T24 | Historiallisen Moen votkatehtaan tiloissa on auennut vierailukeskus ja uudistunut Viron tislaamomuseo

Tapan kunnassa, Moen kylässä, reilun tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitsee Moen vanha votkatehdas. Tislaamotoiminta aloitettiin Moen kartanossa jo vuonna 1688. Itse kartano, jonka sanotaan olleen Viron kaunein puukartano, tuhoutui pommituksissa vuonna 1944.

Yrityksen vanhat ja suojellut tehdasrakennukset muutettiin viisi vuotta kestäneen ja lähes miljoona euroa maksaneen remontin aikana tislaamomuseoksi ja vierailukeskukseksi, missä matkailija pääsee tutustumaan muun muassa vanhoihin tislauslaitteisiin, virolaisen votkan historiaan sekä näkemään myös Moen nykyaikaista tislaamo- ja panimotoimintaa. Museon vanhimmat esineet ovat 1800-luvulta.

Viktor Kirsilon vuonna 1971 perustama Viron ainoa tislaamomuseo toimi jo aikaisemmin Moen kartanon vanhan votkakeittiön tiloissa. Nyt remontin myötä sekin sai uudet, lähes kolme kertaa suuremmat näyttelytilat, jonka kerroksien välillä pääsee kulkemaan hissillä. Tislaamomuseo viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan.

– Matkailijoille on tarjolla museokierroksia sekä kierroksia, jotka sisältävät vierailun museossa, tutustumisen tuotantotiloihin sekä Moen panimon ja tislaamon tuotteiden maistelua, Moen tislaamomuseon ja vierailukeskuksen johtaja Kertu Karus kertoo.

Moe on Viron ainoa täysin kotimaisista raaka-aineista Virossa votkaa valmistava tislaamo. Lisäksi sen tuotevalikoimaan kuuluvat brändi, gini ja erilaiset maustetut tisleet sekä ainoa Virossa valmistettu viski. Vierailukeskuksessa on Moen oma tehtaanmyymälä, josta voi ostaa kotiinviemisiä.

– Kolmen vuoden päästä alueelle valmistuu hotelli, jossa on 10 huonetta ja parin vuoden päästä noin 200–300 paikan konserttisali. Omassa ravintolassamme tarjoamme jo nyt paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Siellä järjestämme asiakkaille myös tastingit, Karus sanoo.

Moen vierailukeskus avasi ovensa jo alkukesästä, mutta suuremmat avajaiset ovat edessä vasta elokuussa. Vierailu keskuksessa ja museokierrokset kannattaa varata etukäteen. Elokuun aikana tislaamomuseoon on tulossa myös suomenkielinen audio-opas.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut