T24 | Perjantaina tulee kuluneeksi 30 vuotta Viron uudelleen itsenäistymisestä

Elokuun 20. päivä tulee kuluneeksi 30 vuotta Viron uudelleen itsenäistymisestä. Myös itsenäisyyden palauttamisen päivä on virolaisille tärkeä päivä ja sitä juhlitaan monin tavoin. Lisäksi uudelleenitsenäistymispäivä on kansallinen vapaapäivä.

Uudelleenitsenäistymisen juhlavuoden kunniaksi Virossa järjestetään perjantaina 20. 8. yölaulujuhlatapahtuma Vaba Eesti! Yölaulujuhlia vietetään sekä Tallinnan laululavalla että Tartossa Viron kansallismuseo ERM:in edustalla.

Yölaulujuhliin osallistuakseen ei tarvitse lähteä kotia edemmäs, sillä Viron televisio ETV lähettää juhlat suorana lähetyksenä klo 19.00–00.30.

Lähetystä voi seurata myös verkossasekä Facebookissa.

Yölaulujuhlilla kuullaan lähes 60 laulua viidenkymmenen nuoren ja vanhemman artistin esittäminä. Monet lauluista ovat vuosien aikana tulleet tutuiksi myös monille Viron ystäville. Laulujen sanat näkyvät kätevästi tv- ja nettilähetyksen kuvaruudulla, joten mukana laulaminen on helppoa. Voit myös ladata laulujen sanat käyttöösi etukäteen täältä.

Virolaisille yhdessä laulaminen on erityisen merkityksellistä sen takia, että laulamalla virolaiset saivat itsenäisyytensä takaisin. Ensin vain lähipiirissä, mutta pian jo avoimemmin kaikuivat aikanaan vapaudesta ja isänmaasta kertovat laulut. Kaikki laulut eivät kertoneen suoraan kielletyistä teemoista, mutta laulujen sanoma tunnettiin ja niiden viesti osattiin lukea rivien välistä. Tämän saman tunteen pohjalta syntyivät myös Alo Mattiisenin isänmaalliset laulut, joita seurasi väkivallaton Laululavan vallankumous.

Eri puolilla Viroa järjestetään monenlaisia tapahtumia uudelleenitsenäistymisen juhlapäivän kunniaksi. Voit tutustua tapahtumatarjontaan täällä.

Viron uudelleenitsenäistymispäivän ohjelma Tallinnassa 20.8.2021

Klo 7

Lipun nosto Toompealla, Kuvernöörin puutarhassa. Paikalla mm. pääministeri Kaja Kallas, Viron parlamentin puheenjohtaja Jüri Ratas ja Viron evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Urmas Viilma.

Klo 10

Kukkien lasku Viron uudelleen itsenäistymisen muistomerkille Toompark-puistossa.

Klo 11

Viron posti esittelee Toompean linnassa Viron uudelleenitsenäistymisen 30-vuotisjuhlapäivän kunniaksi julkaistut tuotteet.

Klo 15

Naisen henki ja voima -konsertti alkaa Toompealla Kuvernöörin puutarhassa. Konsertissa esiintyy 30 virolaista naismuusikkoa ja Tallinnan teknillisen yliopiston akateeminen mieskuoro.

Klo 20

Viron vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestö Kaitseliitin paraati Tallinnan uutistalolta Vapaudenaukiolle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut