Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikenne | Välähtikö kamera tien päällä? Poliisi kertoo, koska saat sakon – "Osassa on hämäyssalama"

Kameran räpsähdys tien poskessa herättää autoilijalla monia kysymyksiä. Joudunko maksamaan sakkoa? Kuinkahan paljon minulla oli ylinopeutta? Milloin sakkolappu tulee?

Pyysimme liikenteen kameravalvonnasta vastaavan Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pastersteinin vastaamaan kysymyksiin.

Kamera välähti. Kuinka kauan liikennevirhemaksun tulo kestää?

– Se vaihtelee. Tänään esimerkiksi katsomme kahden päivän vanhoja tapauksia, ja keskimäärin siihen menee viikko. Jos asiakkaan käytössä on Suomi.fi-viestit, tieto tulee verkkopalveluun hyvinkin nopeasti. Harvoin kirjeen saaminen kestää yli kahta viikkoa. Lain mukaan liikennevirhemaksupäätös on lähetettävä viimeistään 30 päivän kuluessa rikkomuksen tekopäivästä.

Seuraako kameran räpsähdyksestä aina postia kotiin?

– Ei. Kuvan laatu voi olla huono kelin takia tai linssi voi olla likainen, jolloin tunnistuksia ei voi tehdä. Laitteistossa on itsetarkastus, ja jos mittaustapahtumassa on poikkeamia, laitteisto hylkää kuvan automaattisesti. Joskus voi myös näyttää siltä, että kamera välähti, mutta kyseessä on auringonvalon heijastus. Monikaistaisilla teillä ajaja voi erehtyä myös siitä, mille ajoneuvolle kamera välähtää.

Jos ylinopeutta on ollut paljon, tuleeko kutsu poliisilaitokselle?

– Kun ylinopeutta on 21 kilometriä tai enemmän, kyseessä on päiväsakkotapaus. Ne hoidetaan poliisilaitoksella.

Missä tapauksessa ylinopeuden takia joutuu ajokieltoon?

– Ajokortin voi menettää määräajaksi, jos liikennerikkomuksista määrättyjä ajo-oikeuteen vaikuttavia liikennevirhemaksuja tai sakkoja on kolme vuodessa tai neljä kahden vuoden sisällä. Jos on ollut ajokortti alle kaksi vuotta, ajo-oikeuskäsittelyn raja on kaksi rikkomusta vuodessa tai kolme kahdessa.

Ovatko vain sellaiset kamerat toiminnassa, joissa on oranssi valo?

– Ei. Kameroita on erilaisia. Osassa on hämäyssalama ja vanhemmissa malleissa oranssista levyä. Kameroista ei pysty päättelemään, mikä on toiminnassa ja mikä ei.

Mitä eroa on vanhoilla ja uusilla kameroilla?

– Molemmat mittaavat nopeutta, mutta vanhat kamerat toimivat asfalttiin upotetulla induktiosilmukalla ja uudet tutkatekniikalla.

Kuinka paljon sakkoja annetaan kameravalvonnan perusteella?

– Rikesakkoja, nykyisin siis liikennevirhemaksuja, on annettu automaattivalvonnasta tänä vuonna reilu 123 000. Määrä on vähentynyt ennätysvuodesta 2018, jolloin niitä annettiin vajaa 300 000. Määrän väheneminen johtuu uudesta järjestelmästä, joka ei ole vielä valmis. Ensi vuonna määrä taas kasvaa. Sakkoja korkeammista eli päiväsakon piiriin kuuluvista ylinopeuksista automaattivalvonnasta on annettu tänä vuonna noin 5 400.

Lisätietoja: poliisi.fi/automaattinen-liikennevalvonta