T24: Helsingin kaupunginmuseon uusi Armas Tallinna -näyttely kurkistaa Tallinnan matkojen värikkäisiin tunnelmiin eri vuosikymmenillä

Thea Ekholm

Helsingin kaupunginmuseossa avautuu perjantaina 15. lokakuuta Armas Tallinna – tarinoita naapurista -näyttely, joka tarkastelee helsinkiläisten suhdetta naapurikaupunkiimme Tallinnaan.

Näyttelyssä ääneen pääsevät kaupunkilaiset itse, joilta lämminhenkisen näyttelyn kuvat ja tarinat on kerätty. Tallinnan matkojen hauskat – joskus hiukan nolotkin – yhä rakkaina vaalitut tunnelmat ulottuvat 1980-luvulta tähän päivään ja johdattavat kävijän eri puolille Tallinnaa, historiallisiin tapahtumiin ja kaupungin nopeasti muuttuviin maisemiin.

Armas Tallinna – tarinoita naapurista -näyttely tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa helsinkiläisten valokuva-albumeihin ja matkapäiväkirjoihin. Tallinnan-matkojen muistot vievät keskelle kumouksellista Rock Summer 1988 -konserttia, hämärälle taksimatkalle kohti kaupungin laitamia ja hikoilemaan virkaintoisten tullivirkailijoiden eteen tupakkakartongit takin alta pilkottaen.

Uusimmissa tarinoissa tuntuu pandemia-ajan poikkeusolojen aiheuttama syvä kaipaus armaaseen naapurikaupunkiin.

Eri vuosikymmenille sijoittuvat muistot piirtävät kuvan suomalaisesta matkaajasta muun muassa Virun aulassa patsastelevana ”porona”, urheana Suomenlahden ylittävänä purjehtijana ja viron kielen ja kulttuurin harrastajana.

Helsingistä on tehty kautta aikojen matkoja Tallinnaan. Sotien jälkeen seurasi hiljaisempia vuosikymmeniä, mutta 1980-luvun lopulla Neuvostoliiton poliittiset muutokset ja kasvanut laivaliikenne tekivät suomalaisista jälleen näkyvän osan Tallinnan kaupunkikuvaa.

Helsinkiläisten suhde Tallinnaan on pysynyt läheisenä, vaikka matkojen syyt ovat ajan myötä muuttuneet. Viinaturismin sijaan yhä useampi helsinkiläinen matkustaa Suomenlahden yli esimerkiksi työn, opintojen, rakkauden tai kulttuurin vuoksi.

– On ollut hienoa nähdä, miten monenlaisia tarinoita Tallinnasta on haluttu kertoa. Huumorilla ja suurilla tunteilla höystetyt kertomukset naurattavat, koskettavat ja myös yllättävät. Monia muistoja yhdistää lämmin suhde lahdentakaiseen kaupunkiin ja sen ihmisiin, näyttelyn tuottaja Rania Taina kertoo.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Tallinnan kaupunginmuseon ja Suomen Viron-instituutin kanssa Viron uudelleenitsenäistymisen 30-vuotisjuhlan kunniaksi.

Armas Tallinna – tarinoita naapurista – näyttely on avoinna 27.2.2022 saakka.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut