Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Upeat valoinstallaatiot koristavat Tarton keskustaa – Käynnissä ovat Tartu Valgus -valofestivaalit

Tarton valofestivaalit – Tartu Valgus käynnistyi yliopistokaupungissa keskiviikkona upealla ulkoilmakonsertilla ja valoshow´lla, jossa esiintyi Erki Pärnoja yhtyeensä kanssa. Konsertin valoshow oli Toomas Liivin käsialaa ja visuaaleista vastasi Alyona Movko.

Sateisesta säästä huolimatta Emäjoen varteen oli kerääntynyt paljon kaupunkilaisia nauttimaan ilmaiskonsertista. Kova tuuli sotki jonkin verran 15 metriä korkeaa vesiseinää, jota vasten konsertin visuaalinen osuus heijastettiin.

Keskiviikkona avautui myös Tarton keskustassa, Emäjoen rannoilla kulkeva valopolku, jonka varressa on kymmenkunta valoinstallaatiota. Valopolkua pitkin niin paikalliset asukkaat kuin matkailijatkin voivat kulkea ja nauttia kansainvälisten taiteilijoiden teoksista. Mukana on taiteilijoita Kanadasta, Alankomaista, Venäjältä, Kreikasta ja Virosta.

Monet valoinstallaatioista ovat interaktiivisia ja katsojien toivotaan olevan vuorovaikutuksessa teosten kanssa, joka astumalla niiden sisään tai painamalla erilaisia painikkeita. Valopolulla järjestetään päivittäin opastettuja kierroksia sekä viroksi että englanniksi.

Yksi valofestivaalin vaikuttavimmista teoksista on Caspar Lootsmannin, Kullar Laiapean ja Toomas Liivin luoma Linea Temporis -laservaloteos, jota esitetään joka ilta Tarton Johanneksen kirkossa. 15 minuuttia kestävä esitys on vaikuttava yhdistelmä laservaloja ja tätä teosta varten sävellettyä musiikkia. Esitykseen on vapaa pääsy.

Suurin osa Tartu Valgus -valofestivaalin ohjelmasta on yleisölle maksutonta. Tapahtuman ideana on piristää Tarton kaupunkia matkailusesonkien ulkopuolella ja kutsua ihmiset ulos kaupungille ja näyttää, mitä kaikkea valolla ja hyvällä valaistuksella voidaan luoda.

Lisäksi tapahtuman ohjelmistossa on kansainvälisiä työpajoja, valomessut ja -konferenssi sekä erilaisia valonäyttelyitä ja konsertteja.

Tarton valofestivaalit järjestetään nyt kolmannen kerran ja jatkossa tapahtuma on tarkoitus järjestää joka toinen vuosi. Vuonna 2024, kun Tartto on Euroopan kulttuuripääkaupunki, valofestivaali on myös osa sen ohjelmistoa.

Lisätietoja Tarton valofestivaalista ja sen ohjelmasta löydät täältä . Festivaalit ovat käynnissä lauantaihin 30.10. saakka.