T24 | Koronapandemia puolitti elokuvakäyntien määrän Virossa viime vuonna – Elokuvatuotanto puolestaan pysyi lähes entisellään

Viron tilastokeskuksen julkaisemien viime vuoden elokuvatilastojen mukaan koronapandemiasta ja rahoitusongelmista huolimatta elokuvatuotanto Virossa jatkui jokseenkin täydellä teholla vuonna 2020.

Virossa julkaistiin vuonna 2020 lähes 120 kotimaista elokuvaa, joista 25 oli täyspitkiä. Viron elokuvateattereissa puolestaan esitettiin viime vuonna kaiken kaikkiaan 368 elokuvaa, joista 34 oli tuotettu Virossa ja 334 oli ulkomaista tuotantoa.

Christopher Nolanin Tenet oli viime vuonna Viron katsotuin elokuva 160 927 katsojalla. Toiseksi katsotuin oli virolainen Talve ja kolmanneksi katsotuin oli animaatio Sipsik. Vuonna 2020 elokuvateattereissa esitettiin 60 elokuvaa vähemmän kuin vuonna 2019.

Vuonna 2020 elokuvalipun keskimääräinen hinta oli Virossa 6 euroa, kun se vuonna 2019 oli 5,90 euroa.

Sen sijaan elokuvakäyntien määrä puolittui viime vuonna vuoteen 2019 verrattuna. Vuonna 2020 elokuvakäyntejä oli Virossa koronapandemiasta johtuvien rajoitusten, elokuvateattereiden sulkemisten ja vähäisen kansainvälisen elokuvatuotannon vuoksi vain 1,8 miljoonaa, kun niitä vielä vuonna 2019 oli 3,7 miljoonaa.

Vuonna 2020 joka toinen yli 15-vuotias virolainen kävi elokuvissa kuitenkin vähintään kerran.

– Innokkaimpia elokuvissakävijöitä ovat 15–24-vuotiaat. Heistä 80 prosenttia katsoi elokuvateatterissa vähintään yhden elokuvan viime vuonna, Viron tilastokeskuksen johtava analyytikko Kaire Raasik kertoo.

Raasikin mukaan yli puolet elokuvissa kävijöistä ovat tyytyväisiä Viron elokuvateattereiden tarjontaan.

– Joka kymmenes elokuvissa kävijä haluaisi nähdä enemmän virolaisten elokuvantekijöiden elokuvia, mutta yhtä paljon oli niitä, jotka haluaisivat nähdä vielä enemmän ulkomaista tuotantoa. Neljännes elokuvien katsojista haluaisi suuremman valikoiman elokuvia niiden alkuperästä riippumatta, Raasik sanoo.

Virolaisten keskuudessa suosituimpia elokuvia ovat komediat (60 % vastaajista), dokumentit (53 % vastaajista) ja draamat (50 % vastaajista).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut