Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Edullinen hintataso houkuttelee etätöihin Viroon – Monet edut saa käyttöönsä vasta, kun muuttaa maahan vakituisesti

Virossa monet arkiseen elämiseen liittyvät asiat ovat vielä edullisempia kuin Suomessa, mutta niistä pääsee hyötymään vasta kun muuttaa maahan vakituisesti. Virossa ei esimerkiksi ole kiinteistö- eikä autoveroa, mutta tasaveron ansiosta kaikki maksavat palkastaan 20 prosenttia veroa.

Polttoaineenkin hinta Virossa on vielä Suomea edullisempi, vaikka uusia hintaennätyksiä on täälläkin tehty. Marraskuun lopulla 95 oktaanisen polttoaineen hinta oli 1,58 euroa litra ja diesel maksoi 1,39 euroa litra.

Vuokrien taso on Virossa alhaisempi kuin Suomessa, mutta pitää muistaa, että Virossa vuokraan eivät sisälly ns. kommunaalikulut eli vesi-, sähkö- ja lämmityskulut. Ne määräytyvät pitkälti asukkaan kulutuksen mukaan ja vaihtelevat vuodenajan mukaan. Keskimäärin voi sanoa, että kesäaikaan kulut voivat noin 60–70 euroa kuukaudessa ja talvella noin 120–130 euroa. Tämä summa maksetaan siis vuokran päälle.

Pelkästään Tallinnassa vuokra-asuntojen hinnat vaihtelevat kaupunginosien välillä reilusti. Esimerkiksi Mustamäeltä voi vuokrata 60-neliöisen kolmion 490 eurolla, kun Tallinnan keskustassa, uudessa kerrostalossa sijaitsevasta 40-neliöisestä kaksiosta joutuu maksamaan jo 890 euroa.

Lue myös: Etätöihin Tallinnaan? – Tällaisia ovat kaupungin monipuoliset coworking-tilat

Julkisen liikenteen käyttö Virossa on edullista. Esimerkiksi 1 tunnin lippu Tallinnan julkiseen liikenteeseen maksaa 1,50 e ja päivälippu 4,50 euroa. Jos on rekisteröitynyt asukkaaksi Tallinnaan eli muuttanut kaupunkiin virallisesti, on julkisen liikenteen käyttö ilmaista.

Junalippu Tallinnasta Tarttoon tai Narvaan maksaa noin 10 euroa. Bussilipun hinta Pärnuun liikkuu 10 euron molemmin puolin.

Muukin arkinen elämä Tallinnassa on edullista Suomeen verrattuna, vaikka inflaatio on viime vuosina nostanutkin esimerkiksi ruoan hintaa. Arkisin kotiruokalounaan syö Tallinnan ravintoloissa 3–5 eurolla. Kakkupalan tai leivoksen hinta on 4–5 euroa ja cafe latten 3–4 euroa. Kauempana keskustasta hinnat ovat vieläkin edullisemmat.

Jos etätöissä Tallinnassa on mukana pieni lapsi, voi päivähoitopaikan löytäminen olla hankalaa. Kaupungissa on nimittäin kova pula päivähoitopaikoista. Paikka yksityisestä päiväkodista irtoaa noin 500 eurolla kuukaudessa.

Vuodesta 2015 lähtien ulkomaiden kansalaisilla on ollut mahdollisuus hakea Viron e-asukkaaksi, joka saa käyttöönsä digitaalisen henkilökortin. Kortin avulla voi allekirjoittaa asiakirjoja ja käyttää e-palveluita. Niinpä se hyödyttää pääasiassa henkilöitä, joilla on yhteyksiä Viroon tai liiketoimintaa siellä, mutta he eivät asu maassa. E-asukaskortilla ei ole vaikutusta kortinhaltijan verotukselliseen asemaan.