Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka | Kaikkien hotellien joulupöytiin ei kateta kinkkua – brittivierailla on ihan omat toiveensa

Perinteiset jouluruuat tekevät kauppansa hotelleissa, mutta vaihtelullekin on kysyntää. Helsinkiläishotellissa vietetään joulutonta joulua jo kuudetta vuotta.

Hotellijoulujen suosio lähti kasvuun muutama vuosi sitten. Myös joululounaat tai -illalliset kuuluvat monen hotelliravintolan joulunviettoon. Tarjonnassa on vaihtelua perinteisistä jouluruuista uusiin resepteihin.

Lapland Hotels -ketjun jouluruokatarjonta on kirjavaa, sillä ketjun hotellit ja asiakaskunta ovat erilaisia eri puolilla Suomea. Kaupunkihotelleissa menee perinteistäkin kotimaista jouluruokaa. Lapin hotellit ovat täynnä eri kansallisuuksia, etenkin brittejä, joilla on omat mieltymyksensä, kertoo Lapland Hotelsien keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas.

– Lapissa kinkkua ja laatikoita on tarjolla tavallista vähemmän, sillä britit eivät ole niistä innostuneet.

Kaupunkihotellien jouluista on Mäntykankaan mukaan tullut todella suosittuja. Hotellien ravintolatkin on varattu täyteen. Lapissakin kysyntää olisi yli tarjonnan.

Lappi näkyy ketjun jouluruokatarjonnassa. Esimerkiksi poronkäristystä ja poropaistia on tarjolla monen hotellin ruokapöydässä.

Kiinnostus vegaaniseen ruokaan kasvaa koko ajan. Uusia ruokia haluaa maistella moni muukin kuin vegaani.

Joni Erinko

– Meillä Lapissahan poroa syödään päivittäin. Lapin hotelleissa britit haluavat kalkkunaa, jouluhalkoa, papuja ja ranskalaisia sekä paljon makeaa. Lastenbuffasta nugetit ja ranskalaiset kelpaavat myös aikuisille.

Brittivieraat toivovat joululta bling blingiä, englantilaista joulumusiikkia ja tonttuja. Vieraat viettävät Lapissa paljon aikaa myös hotellin ulkopuolella, vaikkapa huskyajeluilla.

Kaupunkihotelleissa puolestaan vieraat viettävät joulun sisällä.

– On maanläheisiä sävyjä, kynttilöitä ja rauhallista lappilaista musiikkia.

Lapin hotelleissa britit haluavat kalkkunaa, jouluhalkoa, papuja ja ranskalaisia sekä paljon makeaa.

Tero Mäntykangas

Lapland Hotels on yksityinen hotelliketju, johon kuuluu 18 hotellia. Uusin on avattu Tampereelle joulukuussa. Kaupunkihotelleissakin jouluruoka vaihtelee. Oulun ja Tampereen hotelleissa on graavirautua, kinkkua ja poronkäristystä. Helsingissä on alkuruokapöytä ja ruuaksi poroa kahdella tapaa.

– Bulevardilla toimii tyylikäs ja viimeistelty ruoka. Joulufiilis syntyy alkupaloista, esimerkiksi graavikalasta ja blineistä, Tero Mäntykangas sanoo.

Lapland Hotels Kuopion ravintolapäällikkö Teemu Kurikka kertoo, että pohjoiset maut näkyvät hotellin joulupöydässä: marjoja, riistaa, sieniä ja poronpaistikäristystä.

Paikallinen savolainen tarjonta huomioidaan juureksissa. Asiakkaita kiinnostavat myös kalavaihtoehdot.

– Joulupöydistämme löytyy aina perinteisiä kauden makuja, mutta usein myös pienellä tuunauksella säväytettyjä raikkaita, nykypäivään sopivia makuja. Pöydässä on esimerkiksi piparjuuricremeä sekä vehnäorasmajoneesia kalkkunan ja paahtopaistin kyytipoikana.

Kurikan oma lempijouluruoka on äidin valmistama palapaisti. Myös Tero Mäntykankaan suosikki on oman äidin käsialaa.

– Äidin paistama kinkku ja laatikot. Pikkuisen ylipaistettu kinkku on parasta.

Scandic Imatran Valtionhotellissa joulu on iso juhla.

– Joulu on meillä hyvin perinteinen. On kuusi ja joulunajan ohjelmaa, jota järjestämme yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa, Scandic Imatran Valtionhotellin ruuasta ja juomasta vastaava Joni Erinko kertoo.

Joulun alla tarjotaan joululounasta. Jouluaattona ja -päivänä on illallisen vuoro. Pöytään katetaan niin tuttuja jouluruokia kuin uuttakin maisteltavaa.

– On silliä, graavilohta, kinkkua ja laatikoita. Kiinnostus vegaaniseen ruokaan kasvaa koko ajan. Uusia ruokia haluaa maistella moni muukin kuin vegaani. Meillä on joulupöydässä esimerkiksi porkkanahummusta ja chilipaahdettuja kikherneitä, Erinko sanoo.

Lämpimänä pääruokavaihtoehtona on myös ylikypsää härkää ja saaristolaiskalaa.

Valtionhotellilla on pitkät perinteet. Se avattiin matkailijoille nimellä Grand Hôtel Cascade vuonna 1903. Jugendlinnan on suunnitellut arkkitehti Usko Nyström.

Scandic Imatran Valtionhotellissa näkyy vuosi vuodelta kasvava kiinnostus valmiseen joulupöytään ja joulunviettoon hotellissa.

– Meillä käy paljon perheitä ja pariskuntia. Myös paikalliset tulevat syömään joululounasta, Joni Erinko kertoo.

Yleensä asiakkaat toivovat perinteistä jouluruokaa sekä riisipuuroa, jota hotellilla tarjoillaan aamupalapöydässä.

Erinko sanoo, että valtionhotelli paikkana kiehtoo ihmisiä. Jouluna hotellissa on rauhallinen tunnelma.

– Harmaa rouvakaan ei kummittele silloin, Erinko mainitsee.

Harmaa rouva viittaa tarinan mukaan hotellissa vuosien mittaan useaan otteeseen havaittuun kummitukseen. Tarina kertoo venäläisen upseerin nuoresta vaimosta, joka oli avioliiton päätyttyä sydänsuruissaan heittäytynyt Imatran koskeen. Hänen puolisolleen kirjoittama kirje oli unohtunut hotellin palvelijan taskuun, ja rouvan kerrotaan etsivän sitä.

Muutama vuosi sitten hotelli Klaus K:ssa havahduttiin uutisiin, joiden mukaan moni ahdistuu joulusta. Henkilökunnastakaan kaikki eivät olleet jouluihmisiä. Syntyi ajatus jouluttomasta joulusta.

Nyt helsinkiläishotelli myy joulutonta joulua jo kuudetta kertaa. Hotellinjohtaja Marika Mäkelä sanoo, että ihmisillä on monenlaisia syitä olla viettämättä joulua.

– Osa kokee joulun kaupallisuuden vastenmielisenä, toisille kaikenlainen hössötys on liikaa. Taustalla voivat olla uskonnolliset syyt, yksinäisyys tai huonot joulumuistot. Toiset tulevat ehkä sukuloimaan, mutta haluavat hengähtää omassa rauhassa.

Viime vuonna 86 prosenttia kaikista Klaus K:n jouluajan vieraista oli varannut nimenomaan Jouluton joulu -paketin. Suuri osa heistä oli suomalaisia pariskuntia tai yksin matkustavia.

– Myynnistä suurin volyymi tuli ehkä hieman yllättäen juuri joulua edeltäviltä päiviltä. Vaikuttaa siltä, että ihmiset, joiden on pakko esimerkiksi työnsä puolesta matkustaa, valitsevat mielellään hotellin, jossa eivät joululaulut soi, Mäkelä sanoo.

Koska hotellissa ei vietetä joulua, hotellin ravintolassakaan ei tarjoilla jouluruokaa. Buffet-aamiainen on kausivaihteluineen sama kuin muulloinkin. Ravintola Toscaninin à la carte -listalla on muun muassa puhvelimozzarella- ja pestotäytteisiä ravioleja ja haudutettua vasikan poskea.

– Listalla on myös klassikkoannoksemme: fettucinea, jättikatkarapuja, chiliä, valkosipulia ja hummerivoikastiketta.