Tänä vuonna Raadinapteekki, joka on seissyt samalla paikalla ja toiminut samoissa tiloissa vuodesta 1422 lähtien, täyttää 600 vuotta.
Raadinapteekin tarkkaa perustamisajankohtaa ei tiedetä, mutta ensimmäinen merkintä siitä löytyy historiallisesta Tallinnan raadin pöytäkirjasta vuodelta 1422. Silloin apteekilla oli jo kolmas omistaja.

– Huomion arvoista on se, että vaikka Raadinapteekilla on ikää jo 600 vuotta, täällä toimivat nykyaikaiset digireseptit. Suomalaismatkailijakin voi siis täältä noutaa kätevästi lääkkeensä, naurahtaa apteekin museotoiminnasta vastaava Birgitta Laanmetsa.
Apteekin sivuhuoneessa on pieni apteekkimuseo, jossa on esillä vanhaa apteekkiesineistöä sekä kiehtovia keskiajalla käytettyjä lääkeaineita, kuten kuivattua siiliä, kuivattuja rupisammakoita, jauhettuja muumion jäännöksiä ja yksisarvisen sarvea.
– Nämä kaksi viimeksi mainittua lääkeainetta olivat harvinaisia ja erittäin kalliita. Muumion jäännöksiä käytettiin ihmisten oksettamiseen, sillä sen katsottiin puhdistavan kehoa. Yksisarvisen sarvi oli todennäköisesti jauhettua sarvikuonon sarvea, Laanmetsa kertoo.
Raadinapteekista voi vieläkin ostaa joitain samoja tuotteita, kuin keskiajalla myytiin. Ne ovat kyllä vähemmän eksoottisia kuin edellä mainitut lääkkeet. Suosituin tuote on Klaretti eli maustettu punaviini, jota nautittiin lääkkeeksi. Sen nykyinen resepti on 1500-luvulta, mutta vanhan historiallisen asiakirjan mukaan sitä myytiin Raadinapteekissa jo vuonna 1467.
Klaretti kuulemma paransi verenkiertoa ja auttoi 99 muuhun vaivaan. Kylmänä juotava Klaretti maistuu hiukan glögiltä, sillä siinä on käytetty samoja mausteita, kuten neilikkaa, kanelia ja sahramia sekä hiukan eksoottisempaa maustetta eli muskotinkukkaa.
Keskiajalla apteekin myyntiartikkeleihin kuuluivat myös varsin arkisilta tuntuvat tuotteet, kuten hillot, teet, viinit, ruuti sekä tietysti marsipaani. Legendan mukaan marsipaani jopa keksittiin Tallinnassa vahingossa lääkkeiden teon yhteydessä. Oikeasti marsipaanin juuret johtavat Persiaan, mutta Raadinapteekki oli kuitenkin ensimmäinen paikka Virossa, jossa marsipaania on koskaan valmistettu ja myyty.

– Marsipaani oli siihen aikaan lääke, jonka sanottiin auttavan muun muassa sydänsuruihin ja tekevän hyvää aivoille. Manteleissa on paljon lesitiiniä. Se on oikeasti hyväksi aivoille, joten kyllä jo keskiajalla tunnettiin marsipaanin hyvää tekevä vaikutus.
Keskiajalla yrttejä käytettiin paljon lääkkeinä. Raadinapteekillakin oli oma yrttitarha nykyisen Harju-kadun varressa. Nykyään apteekki myy omia yrttiteesekoituksia ja matkailija voi valmistaa oman hyvää tekevän yrttiteensä apteekin alakerrassa järjestettävissä työpajoissa. Niissä pääsee kokeilemaan myös marsipaanin valmistusta ja maistelemaan Klarettia.

Apteekin museon katossa roikkuu pieni krokotiili. Se ei suinkaan ole lääkkeeksi tarkoitettu, vaan se oli keskiajalla apteekkien symboli ja suojeluseläin. Samalainen otus roikkui silloin jokaisen eurooppalaisen apteekin katosta. Nykyinen apteekkien symboli, maljaan kietoutunut käärme, otettiin käyttöön vasta 1900-luvulla.
Mutta miten ihmeessä Raadinapteekki on säilynyt samalla paikalla ja samoissa tiloissa 600 vuoden ajan? Kyseessä on nimittäin Euroopan vanhin jatkuvasti toiminnassa ollut apteekki. Kiitos siitä kuuluu unkarilaiselle Burchartin suvulle, joka operoi apteekkia 10. sukupolven ja yli 300 vuoden ajan eli vuodet 1581–1911.
– Burchartin suvussa oli tapana, että jokainen ensimmäinen miespuolinen perillinen sai nimekseen Johan ja peri suvun apteekin. 1900-luvun alussa sukuun ei syntynyt enää miesperillistä ja silloin apteekin omistaneet siskokset myivät sen eteenpäin, Birgitta Laanmetsa kertoo.
2000-luvun alusta lähtien Raadinapteekki on kuulunut virolaiseen Aphoteka-ketjuun ja nykyään apteekkirakennuksen omistaa Tallinnan kaupunki, jolta apteekki vuokraa tiloja.
Opastetun museokierroksen, marsipaani- tai yrttiteetyöpajan tai Klaretin maistelun voi helposti varata Raadinapteekin nettisivujen kautta. Niitä tehdään englanniksi. Opastettu kierros onnistuu myös pienemmälle porukalle, kuten perheelle tai kaveriporukalle.