Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Lue vinkit pääsiäisen viettoon Tallinnassa!

Tänä vuonna pääsiäistä vietetään varsin myöhään eli vasta huhtikuun puolessa välissä 15.–18. huhtikuuta.

Virossakin pitkäperjantai 15.4. on pyhäpäivä eli monelle vapaapäivä töitä ja koulusta. Kaupat puolestaan pitävät ovensa auki normaalisti joitakin pienempiä erikoisliikkeitä lukuun ottamatta. Kauppakeskuksetkin ovat Tallinnassa pääsiäispyhinä auki normaalisti, mutta jotkut nähtävyydet ja museot ovat kiinni sekä pitkänäperjantaina että pääsiäissunnuntaina.

Visit Tallinn -sivustolta löydät helposti yhdestä paikasta lähes kaikkien museoiden ja nähtävyyksien aukioloajat pääsiäisenä.

Myös Virossa ensimmäinen pääsiäispäivä eli sunnuntai 17.4. on pyhäpäivä, mutta toinen pääsiäispäivä eli maanantai 18.4 on jo ihan normaali arkipäivä.

Tänä vuonna Tallinnassa ei pääsiäisviikonloppuna järjestetä mitään isompia tapahtumia. Jos haluaa tutustua tarkemmin virolaisiin pääsiäistraditioihin, niin kannattaa vierailla Viron ulkoilmamuseon pääsiäistapahtumassa Rocca al Maressa. Se järjestetään pääsiäissunnuntaina 17.4. klo 11.00–16.00.

Luvassa on muun muassa pääsiäispupun piilottamien munien etsintää, pääsiäismunien maalaamista, munanrikkomisleikkejä, kevään muuttolintujen bongausta sekä perinteisiä pääsiäislauluja. Lisäksi on mahdollisuus tutustua myös setojen ja vanhauskoisten pääsiäisperinteisiin. Lisätietoja tapahtumasta löydät täältä.

Tallinnan suomalainen seurakunta järjestää pääsiäisviikonloppuna useammankin hartaushetken. Pitkänperjantain hartaushetki on 15.4. klo 15.00 Tallinnan Pyhän Mikaelin kirkossa (Rüütli 9, Tallinna). Mukana ovat pastorit Hannele ja Markku Päiviö ja urkuri Maria Lehtlaan.

Pääsiäisaamun messu on puolestaan sunnuntaina 17.4. klo 10 myös Tallinnan Pyhän Mikaelin kirkossa. Paikalla ovat pastorit Hannele ja Markku Päiviö ja urkuri Inese Wohlbrük. Kirkkokahvit järjestetään messun jälkeen seurakuntakodilla (Pärnu mnt 8–6, 5. kerros).

Virossa pääsiäiseen kuuluvat pasha, monenlaiset rahkaleivonnaiset sekä tärkeässä roolissa olevat kananmunat. Munia on Virossa pääsiäisenä tapana värjätä, joko maalaamalla tai keittämällä niitä yhdessä sipulinkuorien kanssa. Maalattuja ja koristeltuja munia jaetaan sitten lahjoiksi läheisille.

Lammas ei virolaiseen pääsiäispöytään kuulu, mämmistä puhumattakaan. Virolaislapset eivät myöskään käy virpomassa, mutta etsivät sitäkin innokkaammin pääsiäispupun piilottamia suklaamunia.

Tallinnan julkinen liikenne kulkee sekä pitkäperjantaina että pääsiäissunnuntaina sunnuntaiaikataulun mukaan.