T24 | Lue vinkit pääsiäisen viettoon Tallinnassa!

Tänä vuonna pääsiäistä vietetään varsin myöhään eli vasta huhtikuun puolessa välissä 15.–18. huhtikuuta.

Virossakin pitkäperjantai 15.4. on pyhäpäivä eli monelle vapaapäivä töitä ja koulusta. Kaupat puolestaan pitävät ovensa auki normaalisti joitakin pienempiä erikoisliikkeitä lukuun ottamatta. Kauppakeskuksetkin ovat Tallinnassa pääsiäispyhinä auki normaalisti, mutta jotkut nähtävyydet ja museot ovat kiinni sekä pitkänäperjantaina että pääsiäissunnuntaina.

Visit Tallinn -sivustolta löydät helposti yhdestä paikasta lähes kaikkien museoiden ja nähtävyyksien aukioloajat pääsiäisenä.

Myös Virossa ensimmäinen pääsiäispäivä eli sunnuntai 17.4. on pyhäpäivä, mutta toinen pääsiäispäivä eli maanantai 18.4 on jo ihan normaali arkipäivä.

Tänä vuonna Tallinnassa ei pääsiäisviikonloppuna järjestetä mitään isompia tapahtumia. Jos haluaa tutustua tarkemmin virolaisiin pääsiäistraditioihin, niin kannattaa vierailla Viron ulkoilmamuseon pääsiäistapahtumassa Rocca al Maressa. Se järjestetään pääsiäissunnuntaina 17.4. klo 11.00–16.00.

Luvassa on muun muassa pääsiäispupun piilottamien munien etsintää, pääsiäismunien maalaamista, munanrikkomisleikkejä, kevään muuttolintujen bongausta sekä perinteisiä pääsiäislauluja. Lisäksi on mahdollisuus tutustua myös setojen ja vanhauskoisten pääsiäisperinteisiin. Lisätietoja tapahtumasta löydät täältä.

Tallinnan suomalainen seurakunta järjestää pääsiäisviikonloppuna useammankin hartaushetken. Pitkänperjantain hartaushetki on 15.4. klo 15.00 Tallinnan Pyhän Mikaelin kirkossa (Rüütli 9, Tallinna). Mukana ovat pastorit Hannele ja Markku Päiviö ja urkuri Maria Lehtlaan.

Pääsiäisaamun messu on puolestaan sunnuntaina 17.4. klo 10 myös Tallinnan Pyhän Mikaelin kirkossa. Paikalla ovat pastorit Hannele ja Markku Päiviö ja urkuri Inese Wohlbrük. Kirkkokahvit järjestetään messun jälkeen seurakuntakodilla (Pärnu mnt 8–6, 5. kerros).

Virossa pääsiäiseen kuuluvat pasha, monenlaiset rahkaleivonnaiset sekä tärkeässä roolissa olevat kananmunat. Munia on Virossa pääsiäisenä tapana värjätä, joko maalaamalla tai keittämällä niitä yhdessä sipulinkuorien kanssa. Maalattuja ja koristeltuja munia jaetaan sitten lahjoiksi läheisille.

Lammas ei virolaiseen pääsiäispöytään kuulu, mämmistä puhumattakaan. Virolaislapset eivät myöskään käy virpomassa, mutta etsivät sitäkin innokkaammin pääsiäispupun piilottamia suklaamunia.

Tallinnan julkinen liikenne kulkee sekä pitkäperjantaina että pääsiäissunnuntaina sunnuntaiaikataulun mukaan.

Viisi menovinkkiä pääsiäiseksi

1. Laululavan vierailukeskus

Syksyllä 2021 Tallinnan laululavalle avautui uusi vierailukeskus, joka taustoittaa sitä, miten musiikki oli osa Viron uudelleen itsenäistymistä. Lisäksi keskus esittelee laulujuhlien ja itse laululavan historiaa. Esillä on erilaisia tallenteita eri vuosien laulujuhlilta, muistoesineitä uudelleen itsenäistymisen ajalta ja paljon tarinoita laulujuhlien ja laulavan vallankumouksen sankareista.

2. Chocolala-suklaamuseo

Tallinnassa on useita ja toinen toistaan herkullisempia suklaamyymälöitä, jotka myyvät laadukasta ja käsintehtyä suklaata. Chocolalan erikoisuus ovat paikallisilla marjoilla maustetut suklaat. Lisäksi myymälän alakerrassa on suklaamuseo, joka esittelee virolaisen suklaan historiaa. Siellä pääset myös seuraamaan suklaamestareita työnsä ääressä tai voit osallistua suklaatyöpajaan ja valmistaa suklaiset pääsiäisherkut omin käsin.

3. Paksun Margareetan tykkitorni

Viron merimuseon uusi näyttelytila avautui vuonna 2019 Paksun Margareetan tykkitornissa Tallinnan Vanhassakaupungissa. Tämä Unescon maailmaperintölistallakin mukana oleva torni esittelee monenlaista merellistä esineistöä ja sen yksi vetonaula on ehdottomasti 1500-luvulla rakennetun koggin hylky, joka löytyi kaivauksissa Kadriorgin rannasta. Kannattaa piipahtaa myös tornin katolla sijaitsevalla näköalaterassilla nauttimassa maisemista.

4. Tallinnan uusi risteilyterminaali ja aallonmurtaja

Tallinnan satama avasi kesällä 2021 uuden, ympäristöystävällisen risteilyterminaalin kansainvälisten risteilyalusten käyttöön. Terminaalin kupeessa sijaitsee upea, merelle avautuva aallonmurtaja, jonka huipulla kulkee kävelyreitti. Kauniilla ilmassa sieltä aukeaa upean näköala niin merelle, satamassa oleville risteilyaluksille kuin satamaankin. Terminaalissa sijaitsee myös uusi Ocean 11 -ravintola.

5. Viru-keskuksen Rahva Raamat -kirjakauppa

Tallinnan Viru-keskuksessa sijaitseva Rahva Raamat -kirjakauppa valittiin maaliskuun lopulla Lontoon kirjamessuilla maailman parhaaksi kirjakaupaksi. Virolaisten kirjojen lisäksi kirjakaupassa on kattava valikoima muoti- ja designkirjoja, lahjatavaroita, pelejä, leluja ja cd-levyjä sekä viihtyisä Literaat Café.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut