Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Adamson-Ericin museo Tallinnassa esittelee kestävää muotoilua ja uudenlaisia älymateriaaleja

Tallinnan Vanhassakaupungissa sijaitsevassa Adamson-Ericin museossa avautuu 8. huhtikuuta uusi näyttely, joka keskittyy kestävään muotoiluun sekä uudenlaisiin materiaaleihin, kuten älytekstiileihin.

Merkityksellinen materiaali - design ja uudet teknologiat -näyttelyssä on mukana useita tunnettuja suunnittelijoita, joiden töissä hallitsevana elementteinä ovat kestävä muotoilu, uudet teknologiat ja innovaatiot.

Näyttely tutkii eri materiaalien ja uusien teknologioiden käyttöä tämän päivän virolaisten taiteilijoiden ja suunnittelijoiden tuotannossa. Esillä on esimerkiksi Kärt Ojaveen ja Johanna Ulfsakin interaktiivista älykangasta, Siim Karron hiilinegatiivisia sienipohjaisia huonekaluja sekä korutaitelija Darja Popolitovan omaperäistä tuotantoa. Käsityön ja digitaalisten teknologioiden yhteistyönä syntyy kiehtovia ratkaisuja, jotka tarjoavat uudenlaista estetiikkaa, mutta pakottavat myös pohtimaan uudelleen taiteilijan totuttua näkökulmaa.

Monia suunnittelijoita ohjaa jo halu soveltaa työssään totutun tuotannon, kulutuksen ja poisheittämisen mentaliteetin sijasta kiertotalousmallia, joka tehostaisi luonnon resurssien käyttöä. Moni miettiikin, miten tehdä kokonaisratkaisuja sisältävää kestävää suunnittelua ja ottaa samalla huomioon, mitä ympäristövaikutuksia esineen valmistamisella on ja mitä tuotteelle tapahtuu kulutuskaaren lopussa?

Niinpä etsitään luontoystävällisiä vaihtoehtoja muoville ja muille synteettisille materiaaleille, joilla on iso ympäristöjälki. On kehitetty kestäviä ja kompostoitavia, jopa hiilinegatiivisia materiaaleja, jotka eivät tuota, vaan sitovat kasvihuonekaasuja. Samoin etsitään ratkaisuja jätteiden käyttöön uusien materiaalien raaka-aineena tai jätteiden syntymisen vähentämiseen käyttämällä muotiteollisuudessa nollakulukaavoja.

Näyttelyssä esillä olevat teokset tarjoavat älykkäitä ratkaisuja globaaleihin ongelmiin ja todistavat vakuuttavasti, että kestävä materiaalikulttuuri on mahdollista.

Näyttely on avoinna 25.9. 2022 saakka.