Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Viroon on saapunut jo yli 36 000 Ukrainan pakolaista

Helmikuun lopulla alkaneen sodan jälkeen Viroon on saapunut yli 36 000 Ukrainan pakolaista. Määrä on 2,5 prosenttia Viron väestöstä.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen mukaan 36 672 pakolaista on ilmoittanut aikovansa jäädä maahan. Tähän mennessä 24 076 henkilöä on hakenut tilapäistä suojelua.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen apulaisjohtaja Egert Belitšev sanoi Viron yleisradion haastattelussa, että jos tilanne Ukrainassa pahenee, niin pakolaisten määrä Virossa todennäköisesti nousee. Belitševin mukaan pakolaisten määrä on viime viikkoina pysynyt vakaana ja viikkotasolla Viroon on saapunut noin 4 000 pakolaista.

Helpottaakseen suurempien kaupunkien painetta, Viron valtio on alkanut majoittaa Ukrainan pakolaisia myös pienempiin kaupunkeihin ja maaseudulle. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Lue myös: Tutkimuksen mukaan yli puolet virolaisista kotitalouksista on lahjoittanut rahaa Ukrainaan

Pakolaisia on majoitettu esimerkiksi Sõmerun kylään Lääne-Virumalla. Siellä sijaitsevaan hoitokotiin on majoitettu tällä hetkellä noin sata Ukrainan pakolaista. Alun perin tilapäiseksi majoituspaikaksi tarkoitettu hoitokoti saattaa päätyä pysyväksi asunnoksi ainakin osalle pakolaisista.

Myös noin 70 kilometrin päässä Tallinnasta sijaitsevaan Jänedan kylään on majoitettu maaliskuusta lähtien noin 250 Ukrainan pakolaista. Kylässä sijaitseva majatalo tarjosi viime viikolla tilapäistä majoitusta noin 100 hengelle. Monet pakolaisista ovat löytäneet töitä Tallinnasta, mutta osa on jatkanut matkaa myös Rakveren ja Tapan suuntaan.

Viron valtiolla on velvollisuus tarjota pakolaisille majoitus neljän kuukauden ajan, mutta virkamiehet vakuuttavat, ettei kukaan jää ilman asuntoa senkään jälkeen.

Vielä kuukausi sitten Virossa oli väliaikaisessa majoituksessa yli 5 000 ihmistä. Tällä hetkellä määrä on laskenut noin 3 000:een, kun pakolaiset siirtyvät pidempiaikaiseen majoitukseen.