Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Toimittaja Mikko Virta kokosi Viron kiehtovimmat luontokohteet yksiin kansiin

Luontoretkelle Viroon - 30 kiehtovaa kohdetta on yli 15 vuotta maassa asuneen toimittaja Mikko Virran käytännönläheinen opaskirja virolaiseen luontoon. Kyseessä on ensimmäinen suomalaisen kirjoittama kirja Viron luonnosta ja koko maan luontokohteista. Kirjan kauniit piirroskuvitukset on tehnyt virolainen taiteilija Nestor Ljutjuk.

– Kirjassa on mukana 30 kohdetta eri puolilta Viroa. Osa on itselleni tärkeitä kohteita ja osa puolestaan muuten tärkeitä luontokohteita. Jokaisen kohteen lopussa on myös lisävinkkejä, joten todellisuudessa kirjassa on paljon enemmän kohteita, Mikko Virta kertoo.

Mikon oma luontoharrastus sai alkunsa jo lapsuudessa, kun hän kulki isänsä mukana rengastamassa maakotkia Pohjois-Pohjanmaalla Kärsämäen ympäristössä.

– Sitten muutimme Lammille, jossa lintuharrastukseni niin sanotusti lähti lentoon, Mikko naurahtaa.

Mikko palkittiin jo yläasteikäisenä paikallisen lintuyhdistyksen vuoden lintuharrastajana ja hän reissasi ystävänsä Jussin kanssa lintuasemilla ympäri Suomea. Lukioikäisenä hän vietti keväisin jo pitkiä aikoja Suomenlahden saarilla seuraten lintujen kevätmuuttoa.

– Sitten ryhdyin muiden kokeneempien lintuharrastajien kanssa 1990-luvulla, kun rajat aukesivat, reissaamaan Viroon, jonka koskematon luonto teki suuren vaikutuksen. Yhdellä matkalla tapasin tulevan vaimoni ja vuonna 2005 muutin kokonaan Viroon, Mikko kertoo.

Mikko Virran kirja on rakkaudentunnustus virolaiselle luonnolle, joka jaksaa sykähdyttää häntä vielä yli 20 vuoden jälkeenkin.

– Aina löytyy jotain uutta ja minulla on vielä monia paikkoja käymättäkin. Toki on myös suosikkipaikkoja, joihin palaan aina uudestaan, kuten Hiidenmaa ja Peipsijärven pohjoispuolella sijaitseva Alutagusen kansallispuisto.

Luontoretkelle Viroon -kirja on suunnattu ihan tavalliselle vironkävijälle, mutta se tarjoaa varmasti uutta tietoa myös kokeneemmalle luontoharrastajalle. Lisäksi kirjasta löytyy vinkkejä patikoijille, pyöräilijöille ja melojille.

– Kyseessä on inspiraatiokirja, jonka tavoitteena on antaa vinkkejä ja ideoita siitä, minne kannattaa mennä seuraavaksi. Moni Virossa pitkään asunutkin on saanut kirjasta uutta tietoa ja vinkkejä, se ilahduttaa.

Eikä hienojen luontokokemusten perässä tarvitse Mikko Virran mukaan aina lähteä kansallispuistoon tai pitkospuille. Niitä voi löytää ihan Tallinnastakin, kunhan kulkee silmät auki.

– Oma suosikkini Tallinnassa on monimuotoisesta luonnostaan tunnettu vanhankaupungin Hirvepark. Myös Kadriorgin puisto tarjoaa ainutlaatuisia luontokokemuksia. Siellä voi törmätä Suomessa harvinaiseen pähkinänakkeliin ja nähdä suuria vanhoja lehtipuita, joita ei Suomesta löydy.

Muita virolaisen luonnon erikoisuuksia, joista osaan voi törmätä jo Tallinnassa, ovat kalkkikivijyrkänteet, lehdes- ja rantaniityt, monenlaiset kämmekät ja näin keväisin keltaisenaan kukkivat kevätesikot.

Myös Suomessa harvinaisen kattohaikaran voi nähdä helposti Virossa, jossa niitä pesii 5 000 paria. Ensimmäinen haikaranpesä löytyy hiukan Tallinnan ulkopuolelta, Pärnuun johtavan valtatien varresta. Siellä on jo tänä keväänä nähty haikarapariskunta.

– Oma luontoharrastukseni on tehnyt lähes täydellisen ympyrän. Se lähti Suomessa soiden keskeltä ja täältä Virostakin olen löytänyt samanlaisia suomaisemia. Ja maakotkia pesii myös täällä, Mikko toteaa lopuksi.

Luontoretkelle Viroon - 30 kiehtovaa kohdetta (Gummerus). Kirja on ilmestynyt myös äänikirjana, jonka lukija on Jukka Pitkänen.