T24: Tulevana lauantaina Virossa vietetään museoiden yötä – sisäänpääsy museoihin maksaa vain euron

Viron museot avaavat ovensa vierailijoille lauantaiyönä 21. toukokuuta kansainvälisen museoiden yön kunniaksi.

Vuoden 2022 tapahtuman teemana on ”Unelmia yössä”, joka kutsuu pohtimaan, mistä museot ja niitä ympäröivät yhteisöt haaveilevat ja minkälainen unelmien museo voisi olla.

Mukana tapahtumassa on yli 150 museota eri puolilla Viroa ja ne järjestävät illan aikana teemaan sopivaa erikoisohjelmaa ja opastettuja kierroksia. Museoiden yötä on järjestetty Virossa vuodesta 2009 lähtien. Edellisen kerran tapahtuma oli vuonna 2020, sillä viime vuonna sitä ei pystytty korona vuoksi järjestämään ollenkaan.

Talinnasta mukana museoiden yössä ovat muun muassa Lentosataman merimuseo, Viron arkkitehtuurimuseo, kaikki Viron taidemuseon yksiköt, Viron taideteollisuus- ja muotoilumuseo, Viron ulkoilmamuseo, Kalamajan museo, Tallinnan kaupunginmuseon kaikki yksiköt, Tallinnan tv-torni ja miehitysten ja vapauden museo Vabamu.

Katso lista kaikista tapahtumassa mukana olevista museoista täältä.

Museoiden yönä museot ovat avoinna klo 18.00–23.00 ja sisäänpääsy niihin maksaa yhden euron. Täällä voit tutustua museoiden yön erikoisohjelmaan.

Kolme näyttelyvinkkiä museoiden yöhön

1) Viron Taideteollisuus- ja muotoilumuseossa on esillä yli 60 ryijyä kymmeneltä virolaiselta tekstiilitaitelijalta, kuten Mari Adamsonilta, Leesi Ermiltä, Mall Tombergilta sekä legendaariselta Bruno Tombergilta. Jo viikinkien aikanaan vaatteissaan käyttämä ryijytekniikka saapui Viroon Suomesta 1930-luvulla. Monien esillä olevien ryijyjen muotokieli on niin modernia, että osa niistä olisi hyvin voitu kutoa myös 2020-luvulla.

2) Kadriorgin taidemuseon uusi näyttely nostaa esiin taideperinnön, joka yleensä jää taidemuseoissa taka-alalle eli huonekalut, astiat ja tekstiilit. Tyylikkäitä esineitä - Huonekaluja ja käyttötaidetta virolaisista kokoelmista -näyttelyssä museoon on lavastettu interiöörejä, joissa kävijä voi tutustua kunkin tyylin elementteihin ja ominaisuuksiin. Mukana on mm. 1600-luvun barokkia sekä 1800-luvun uusbarokkia ja 1700-luvun rokokooesineitä sekä myöhemmin muotiin tulleita uusrokokooesineitä.

3) Lentosataman merimuseossa on vielä nähtävissä Helvetti Itämerellä -näyttely, joka kertoo vuonna 1941 käydystä Jumidan meritaistelusta. Sen traagiset tapahtumat saivat alkunsa Viron rannikolla 27. elokuuta vuonna 1941, kun saksalaisjoukkojen lähestyminen sai Puna-armeijan aloittamaa joukkojen evakuoinnin. Laivojen reitti johti kuitenkin suoraan saksalaisten ja suomalaisten merivoimien laskemalle miinakentälle ja yli 50 alusta vaurioitui ja yli 15 000 ihmistä menehtyi. Laivojen matkustajien ja miehistön kertomuksiin perustuva näyttely avaa 80 vuoden takaisen murhenäytelmän taustoja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut