T24: Inkerinsuomalaisten muistolehto kunnostettiin Virossa – paikalla kuoli 1 500 evakuointia Suomeen odottanutta inkerinsuomalaista vuosina 1943‒44

Virossa Paldiskin lähistöllä Põllkülassa sijaitseva Inkerinsuomalaisten muistolehto on kunnostettu ja siunattiin käyttöön sunnuntaina 29. toukokuuta. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun ensimmäiset inkerinsuomalaiset pakolaiset saapuivat Viron alueelle.

Põllkülan hautausmaa on ollut inkerinsuomalaisille rakas muistopaikka jo vuosikymmenien ajan ja siellä on muistettu myös niitä kuolleita läheisiä, joiden haudoille on liian pitkä tai vaikea matka. Muistolehto kunnostettiinkin pääasiassa Viron, Suomen, Ruotsin ja Venäjän inkerinsuomalaisten lahjoituksilla.

Muistolehdon keskelle maahan on rakennettu kiveyksestä muodostettu rengasristi. Se symboloi niitä kiviristejä, joita inkerinsuomalaiset äidit joutuivat sotavuosina latomaan lapsivainajien haudoille, kun tavallisten ristien pystyttäminen oli rajoitettua.

Lisäksi aukean keskellä sijaitsevaan luonnonkiveen on kiinnitetty Inkerille tyypillinen taontaristi, joka kertoo siitä, että tämä kansansirpale on voittanut sodan ja kuoleman kauhut vaikkakin hajalle ripoteltuina.

Kiveen on kiinnitetty myös muistolaatta, jossa lukee inkerinsuomalaisten olevan kiitollisuudenvelassa pelastusoperaatiostaan johtajalle Pentti Kaiteralle (1905‒1985), joka oli talvisodan aikaisten suurtalkoitten järjestäjä ja organisoi myös 63 000 inkeriläisen siirron Suomeen.

Sunnuntaisen muistojumalanpalveluksen Põllkülan muistolehdossa toimittivat Tallinnan suomalaisen seurakunnan pastorit Hannele ja Markku Päiviö sekä urkuri Ulla Krigul. Lisäksi tilaisuudessa kultiin Pärt Uusbergin kuoroteos Pyhä pihlaja, joka on omistettu Põllkülassa menehtyneiden lapsivainajien muistolle.

Inkerinsuomalaisten evakuointi

• Pohjois-Viroon perustettiin vuonna 1943 kokoamisleirejä, jonne sijoitetiin väliaikaisesti Saksan armeijan miehittämän Leningradin piirin inkerinsuomalaisia ennen heidän siirtämistään muualle Viroon tai Suomeen.

• Vuosina 1943–1944 Viron Paldiskin kautta sodan jaloista Suomeen evakuoitiin runsaat 64 000 inkerinsuomalaista.

• Kokoamisleireille saapui kiihkeimmässä vaiheessa jopa kolme junalastillista eli yhteensä noin 300–1 300 pakolaista vuorokaudessa. Leiri oli suunniteltu kolme kertaa pienemmälle ihmismäärälle.

• Pakolaiset odottivat kokoamisleireillä merimatkaa Paldiskista Hankoon jopa kuukausia.

• Karuissa leiriolosuhteissa inkerinsuomalaisia menehtyi arviolta lähes 1 500.

• Suurin osa kuolleista haudattiin Põllkülaan joukkohautoihin.

• Vuosikymmenten saatossa leireille menehtyneiden muistoksi kehittyi Põllkülaan muistolehto.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut