Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

T24: Lähdössä kesälomamatkalle Viroon? – lue Tullin hyödylliset vinkit kotiinpalaajalle

Ensimmäinen korona-ajan jälkeinen ulkomaanmatka Viroon tiedossa, ja mielessä pyörii matkakohteen sää ja mitä pakata mukaan. Harva miettii tässä kohtaa paluumatkaa.

Viimeistään ennen kotiinlähtöä on kuitenkin hyvä tiedostaa, että reissusta ei voi tuoda Suomeen mitä tahansa. Tuomisten kiellot ja rajoitukset kannattaa selvittää etukäteen, jo ennen reissua, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä tullissa.

Esimerkiksi moni Tallinnan-matkaaja ei tiedä tai tule ajatelleeksi, että osa Virossa myytävistä nikotiinia sisältävistä annospusseista luokitellaan Suomessa lääkevalmisteiksi, ei tupakkatuotteiksi. Mikäli ostoskassiin sujahtaa liian vahvoja nikotiiniannospusseja, voi matkustaja Suomeen palatessaan joutua rikostutkinnan kohteeksi.

Lue myös: Virosta nikotiiniannospusseja tuova voi syyllistyä rikokseen

Lisäksi monien eri tuotteiden maahantuonti on rajoitettua, luvanvaraista tai jopa kiellettyä. Esimerkiksi Virossa esiintyvän afrikkalaisen sikaruton vuoksi Ruokavirasto suosittelee, että villisianlihaa tai sitä sisältäviä tuotteita ei tuoda lainkaan Suomeen.

Jos matkalle aikoo lähteä lääkkeiden tai lemmikkien kanssa tai kohteesta on tarkoitus ostaa erilaisia tuomisia, kannattaa paluuseen varautua jo etukäteen tutustumalla Tullin ohjeisiin.

– Neuvomme matkailijalle on yksinkertainen: tutustu etukäteen tuontirajoituksiin ja -kieltoihin esimerkiksi Tullin verkkosivuilla. Näin voit välttyä ikäviltä yllätyksiltä, vinkkaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.

Lue myös: Nämä vinkit tekevät Tallinnan matkasta koiran kanssa vaivatonta

EU:n tulli- ja veroalueelta saa tuoda Suomeen omaan käyttöön ostettuja tavaroita ilman, että niistä joutuu maksamaan tullia tai veroa. Joidenkin tavaroiden, kuten lääkkeiden ja tupakkatuotteiden, tuonti on kuitenkin rajoitettua tai kielletty.

Jos matkustajalla on mukanaan liikaa tavaroita, joiden tuontia on rajoitettu, tai tavaroita, joiden tuonti on kokonaan kielletty, voi ne luovuttaa oma-aloitteisesti Tullille. Tällöin satamassa valitaan punainen kaista.

– Jos olet epävarma, valitse punainen kaista. Sen jälkeen voit kysyä neuvoa tullivirkailijoilta - autamme sinua mielellämme, Painokallio muistuttaa.

Jos matkustaja on valinnut vihreän tai sinisen kaistan ja häneltä löydetään tullitarkastuksessa sellaisia tavaroita, joista pitää maksaa veroa tai joiden tuonti on rajoitettua tai kiellettyä, Tulli voi ottaa haltuun tai takavarikoida tavarat.

Tavaroista voi joutua maksamaan kaksinkertaisen veron, tai matkustajaa voidaan jopa epäillä tullirikoksesta, joten kannattaa olla tarkkana.