Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Viron minimipalkka nousee - tämä on summa

Virossa ammattiliitot ja työnantajapuoli ovat päässeet sopimukseen minimipalkan korotuksesta 725 euroon kuukaudessa vuonna 2023. Se on 71 euroa enemmän kuukaudessa kuin vuonna 2022.

Työnantajia edustavan Viron työnantajien keskusliiton (Eesti Tööandjate Keskliit) johtajan Arto Aasin mukaan sopimus oli kompromissi, jossa oli otettava huomioon sekä nykyinen korkea inflaatio että talouden huonot näkymät.

– Nopeasti nousevat tuotantokustannukset ja energiakustannukset asettavat yrittäjille suuria paineita, mikä ei valitettavasti lisää kilpailukykyä eikä luottamusta Viron liiketoimintaympäristöön, Arto Aas sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Minimipakka nousee Virossa 10,9 prosenttia vuonna 2023 ja sen osuus on 39,3 prosenttia Viron keskimääräisestä kuukausipalkasta.

– On selvää, että pienemmän tulotason työntekijät tarvitsevat enemmän tukea selviytyäkseen inflaation noususta. Samalla jokaisella käsiparilla on kallis hinta jo ennestään pienillä työmarkkinoillamme, Aas lisää.

Työntekijöitä edustavan Viron ammattiyhdistysliiton (Ametiühingute Keskliit) johtajan Jaan-Hendrik Toomelin mukaan minimipalkankorotus ja ensi vuonna voimaan tulevan tuloveron minimiosuuden korotuksen yhdistelmä jättää pienituloisille henkilöille yli 100 euroa enemmän kuukaudessa käteen.

– Korkea inflaation ja nousevien energianhintojen aikana tämä on merkittävä taloudellinen voitto pienituloisille Virossa, Toomel toteaa.