Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Viro ostaa Yhdysvalloista Himars-raketinheitinjärjestelmiä – kyseessä on maan historian suurin asekauppa

Viron puolustusinvestoinneista vastaava laitos ja Yhdysvaltain puolustusturvallisuusyhteistyöstä vastaava virasto allekirjoittivat perjantaina sopimuksen, jonka mukaan Viro hankkii kuusi Himars-raketinheitinjärjestelmää Yhdysvalloilta. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Kaupan arvo on yli 200 miljoonaa euroa ja sen myötä Viro hankkii myös ammuksia, viestintäratkaisuja ja koulutusta. Kyseessä on Viron historian suurin asekauppa.

– Henkilökuntamme koulutetaan ennen asejärjestelmien toimittamista, joten olemme valmiita ottamaan ne käyttöön heti, kun ne saapuvat. Koulutuksesta vastaavat amerikkalaiset kouluttajat, Viron puolustusinvestoinneista vastaavan laitoksen asepäällikkö Ramil Lipp kertoi haastattelussa.

Himars-järjestelmien hankinta maksetaan pääasiassa Yhdysvaltain puolustusavusta, joka on tänä vuonna 140,5 miljoonaa dollaria. Viro on aiemmin käyttänyt Yhdysvaltain avustusta täydentääkseen suurikaliiperisia ammusvarastoitaan.

Himars-lavettien valmistaja on yhdysvaltalainen aseteollisuusyhtiö Lockheed Martin ja ensimmäisten lavettien pitäisi saapua Viron vuoden tai kahden sisällä.