Retkiruokaan liittyvät ennakkoluulot ovat tuttuja retkiruokaan erikoistuneille bloggareille. Outdoorfamily-sivustoa pitävä Johanna Kleemola nostaa esiin makkaran mahdin.
– Monien käsitys retkiruokailusta rajoittuu klassisesti leipä- ja makkaralinjaan. Kenties ei tulla edes ajatelleeksi, että retkelläkin voi valmistaa käytännössä mitä tahansa ruokaa.
Samaa mieltä ovat Outdoorfood-blogistaan tunnetut Lotta Seppä ja Erika Helme.
– Joka kerta kun tapaamme retkillä ihmisiä, se jaksaa yllättää, että teemme retkellä oikeaa ruokaa, Seppä toteaa.
Kleemolan mukaan nuotiolla tai retkikeittimellä voi valmistaa jopa fine dining -aterioita. Esimerkiksi simpukat voivat kuulostaa varsin eksoottiselta retkiruoalta.
Todellisuudessa pakastealtaasta mukaan napattu pussillinen valmistuu yksinkertaisessa liemessä retkikeittimessä muutamassa minuutissa.
Kleemola muistuttaa, että nuotiolla onnistuvat melkeinpä mitkä tahansa ruoat paisteista kakkuihin.
– Erityisen näppärä väline on halsteri. Sen välissä voi tosi kätevästi kypsentää kalaa ja myös täytettyjä leipiä, tortillalätyistä tehtyjä quesadilloja tai vaikka valmiista voitaikinalevyistä kääräistyjä pasteijoita.
Lotta Sepän mukaan retkille kannattaa aina varata mukaan esikypsennettyjä ruokia.
– Keitot ovat tosi hyviä, koska ne kestävät hyvin eri lämpötiloja. Myös curryt, pastat ja muhennokset ovat hyvin lämmittäviä ruokia, ja niihin saa sisällytettyä paljon energiaa.
Yksinkertaisimpia nuotiolla valmistettuja jälkiruokia ovat tikun nokassa paahdetut vaahtokarkit ja tikkupullat. Erika Helmen mukaan tikkupullan paisto vaatii harjoittelua. Sopiva etäisyys ja tasainen lämpö on paistossa tärkeää, sillä pulla palaa helposti päältä ja jää raa’aksi sisältä.
– Myös browniet ovat hyvä vaihtoehto. Ne maistuvat myös kohmeisina hyviltä. Vaahtokarkkien kanssa toimivat hyvin maustetut kaakaot.
Lotta Seppä suosii jälkiruokana suklaata ja muistuttaa, että halsteria voi hyödyntää myös jälkiruoissa.
– Quesadillojen väliin voi laittaa esimerkiksi suklaata ja banaania.
Kleemola antaa jälkiruokavinkiksi omenatortut ja valmiista croissant-taikinasta paistetut mansikkahillolla täytetyt herkut.
Aina se jaksaa yllättää, että teemme retkellä oikeaa ruokaa.
Lotta Seppä
Hyvin helppo mukana kulkeva herkku on termospulloon laitettu jäätelö. Hyvä vaihtoehto voivat olla myös jäätelötötterövohvelin sisään sujautettavat marjat tai pieneksi pilkotut hedelmät. Pohjalle voi vielä lusikoida esimerkiksi jugurttia tai suklaakastiketta.
Herkkuhetken kruunaamiseen tarvitaan tietenkin myös kahvia. Lotta Seppä ja Erika Helme suosivat nuotiolla mutteripannua. Johanna Kleemola turvautuu useimmiten termari- tai pikakahviin.
– Kun nautiskelemme pannukahvista, panostamme laadukkaisiin puruihin, hän kiteyttää.
Kleemolan mukaan hyvää pannukahvia syntyy, kun raikkaaseen veteen lisää reilusti puruja. Sitten annetaan kahvin kiehahtaa kerran, nostetaan pannu sivuun ja odotetaan muutama minuutti purujen laskeutumista.
Lopuksi kahvi kaadetaan varovasti kuksaan ja lorautetaan päälle maitoa oman maun mukaan.

Suklaabanaani-quesadillat
3 annosta
3 kpl vehnätortilloja tai gluteenittomia tortillalettuja
1 banaani
100 g suklaata
0,5 dl suklaakastiketta
voita tai öljyä paistamiseen
1 Viipaloi banaani noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.
2 Paloittele suklaa ja asettele banaanisiivut, suklaapalat ja osa suklaakastikkeesta tortillaletun toiselle puolikkaalle. Taita toinen puoli täytteiden päälle.
3 Lisää pannulle pieni määrä öljyä tai voita. Paista täytetyt tortillaletut molemmilta puolilta, kunnes pinta saa kauniin kullanruskean värin ja suklaa on sulanut.
4 Halkaise puukolla puoliksi ja lisää loput suklaakastikkeesta päälle.

Pullavanukas
4 annosta
4 dl kuivattua pullaa kuutioina
1 pss vaniljakastikejauhetta
3 dl vettä
0,5 dl maitojauhetta
1 tl kanelia
marjoja koristeluun
1 Kaada pullakuutiot retkikeittimen kattilaan.
2 Sekoita maitojauhe ja vaniljakastikejauhe kylmään veteen erillisessä astiassa ja kaada se heti pullien päälle.
3 Sekoittele tasaiseksi.
4 Ripottele päälle kanelia.
5 Anna turvota noin puoli tuntia.
6 Lämmitä retkikeittimellä hiljalleen tai nuotion epäsuorassa lämmössä ennen tarjoilua.