Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24: Saarenmaalaislehmä pisti Viron maidontuotantoennätyksen uusiksi – lypsi päivässä lähes 100 litraa

Haeskan tilalla Saarenmaalla asuva Kreta-lehmä on tehnyt uuden Viron ennätyksen yhden päivän aikana tuotetun maidon määrässä.

Tämä vaatimattomaksi kuvailtu saarenmaalaislehmä, joka kuulemma saapuu aina aamulla viimeisenä lypsyhuoneeseen, tuotti yhtenä tammikuisena päivänä 94,7 litraa maitoa. Kyseessä on uusi Viron ennätys yhden lehmän yhdessä päivässä tuottaman maidon määrässä.

Tilan karjanhoitaja Lauri Postin mukaan Kreta-lehmällä on omat rutiininsa.

– Hän haluaa aloittaa hieman myöhemmin aamulla kuin muut lehmät ja saapuu paikalle yleensä viimeisenä, Posti kertoo Viron yleisradion haastattelussa.

Kreta-lehmän tekemä ennätys johtuu muustakin kuin vain onnen kantamoisesta. Kuusivuotias lehmä juo päivittäin huomattavia määriä vettä varmistaakseen maidontuotannon.

– Kretan kaltainen lehmä voi juoda päivän aikana 200–250 litraa vettä. Sen verran tarvitaan, jotta pystyy tuottamaan tuon määrän maitoa, Post selittää.

Lisäksi Kreta-lehmällä on hyvät geenit maidontuotantoon.

– Kretan isä Sargant on Viron kasvattajayhdistyksen sonni, jolla on erittäin hyvät maidontuotantogeenit. Sen kaikilla tyttärillä on erittäin korkea maitotuotos, Post sanoo.

Kreta-lehmän maidontuotantomäärä on vieläkin vaikuttavampi, kun otetaan huomioon, että tilaan kaikki lehmään tuottavat yhteensä keskimäärin noin 485 litraa maitoa päivässä.