Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24: Suomalaistaiteilijoita mukana Viron taidemaalariliiton vuosinäyttelyssä Pärnussa

Pärnun nykytaiteen museossa on parhaillaan käynnissä Viron taidemaalariliiton vuosinäyttely ”Todellisuus ja mielikuvitus”.

Vuosinäyttelyyn osallistuu tänä vuonna 70 virolaisen taidemaalarin lisäksi kymmenen kutsuttua taiteilijaa Suomesta. Vuoden 2023 näyttelyssä kunniapaikalla ovat taiteilijat, joiden taiteellinen riippumattomuus on vakuuttavaa ja joiden ainoa yhteinen piirre on usko valitsemiensa ilmaisutapojen kestävyyteen.

Näyttelyssä on esillä vanhojen mestareiden Uno Roosvaltin (s. 1941) ja Mari Roosvaltin (s. 1945) uusia teoksia. Heidän abstraktiota ja dokumentaarisuutta yhdistävät teoksensa ovat kuin aikakaudelta, jolloin kynnys työskennellä maalaustaiteen parissa vaati maalaustekniikoiden mestarillista hallintaa. Näyttelyn vanhin osallistuja Tiiu Pallo-Vaik (s. 1941) puolestaan jatkaa maalaustaiteen uudistamisen parissa. 

Todellisuus ja mielikuvitus -näyttelyä on kutsuttu sähköistämään Marko Mäetamm (s. 1965), jonka viisi metrin levyistä teosta ovat uudemmasta sarjasta nimeltä Maailman loppu. Pahojen ruukkukukkien ja ihmisiä ahmivien kasvien hybrideissä, jotka eivät enää ole ihmisiä, mutta eivät kasvejakaan, on terävä läsnäolon taju.

Kymmenestä mukaan kutsutusta suomalaistaiteilijasta erottuu muun muassa erinomainen koloristi Mika Vesalahti (s. 1967), jonka täydellinen abstraktio on samaan aikaan niin metsä kuin suokin, ja jonka siveltimenvedot ottavat joskus krusifiksin kaltaisia muotoja.

Näyttelyn kuraattori on Jaan Elken ja suomalaiset taiteilijat valitsi näyttelyyn Satu Kalliokuusi Helsingin Taiteilijaseurasta.

Näyttely on avoinna ke–su, klo 11.00–18.00 Pärnun Nykytaiteen museossa 28.5.2023 saakka.