Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni | Olympiakomitean puheenjohtaja Vapaavuori

Edellisessä kolumnissani ennustin, että pormestari Jan Vapaavuoresta tulee Olympiakomitean puheenjohtaja. Samassa yhteydessä peräänkuulutin, että Olympiakomitean puheenjohtajan vahvoja natsoja pitää urheilun edun nimissä käyttää aikaa säästämättä. Pormestarin ja Olympiakomitean puheenjohtajan tehtävien yhdistäminen olisi ollut ”mission impossible”. Nyt Vapaavuori on luopumassa muista linjavastuista. Se lupaa Olympiakomitealle hyvää.

Korona kiusaa pahasti urheilua ja sen johtamista. Kaikki Olympiakomitean uuden hallituksen kokoukset ovat olleet etänä. Vapaavuori on kuitenkin ottanut joukot hyvin haltuunsa.

Olympiakomitean suurin rahoittaja on opetusministeriö. Suhde on ollut jännitteinen, mutta nyt näyttää paremmalta. Operatiivinen kaarti molemmista organisaatioista tapaa aiempaa säännöllisemmin ja Vapaavuori pitää kokemuksellaan poliittisen puolen sopivasti varpaillaan.

Rahoitusta tarvittaisiin lisää, mutta Veikkauksen tuottojen putoaminen ei lupaa urheilulle hyvää. Oma varainhankinta on ollut Olympiakomiteassa vaatimatonta. Yksi ensimmäisistä Vapaavuoren toimista olikin vaihtaa koko markkinointikoneisto.

Olympiakomitean budjetti on noin 11 miljoonaa euroa, Helsingin kaupungin liikuntayksikön noin 100 miljoonaa. Helsingin liikuntaohjelma on hyvä. Se huomioi huippu-urheilun ja kaiken kansan liikuttamisen, josta Vapaavuori on puhunut vahvasti myös Olympiakomiteaan liittyen. Odotetavissa onkin, että Olympiakomitean strategiaa muokataan.

Mikäli Olympiakomitea ottaa nykyistä vahvemman roolin terveyttä edistävän liikunnan edistäjänä, tulisi sen saada siihen lisää julkisia varoja. Olympiakomitean saama valtionapu on kohdistunut lähinnä huippu-urheiluun. Sitä rahaa ei tulisi käyttää muihin tarkoituksiin. Suomi on jäljessä verrokkimaita huippu-urheilun rahoituksessa jo muutenkin.

Mikäli Olympiakomitea ottaa nykyistä vahvemman roolin terveyttä edistävän liikunnan edistäjänä, tulisi sen saada siihen lisää julkisia varoja.

Kansanliikuttamisessa yhteistyö kaupunkien ja paikallistason toimijoiden, myös kaupallisten liikunta-alan yrittäjien kanssa, on tärkeää. Paikallistason toimet ratkaisevat lopputuloksen. Olympiakomitea voi toimia positiivisena äänitorvena ja suunnan näyttäjänä. Vapaavuorella on tähän hyvät eväät.

Toivottavasti Vapaavuoren positiivinen olympiakierre jatkuu myös Tokiossa.