Pääkirjoitus Helsingin kannattaisi edesauttaa tonttien lohkomista

Kontulassa Keinutie 9:ssä asuu tällä hetkellä tyytyväistä väkeä. Taloyhtiössä on vastikään tehty putkiremontti, mutta sen maksujen lyhentämiseen käytettiin keinoa, joka on Helsingissä aiempaa yleisempi.

Vuonna 1966 valmistuneen kahdeksankerroksisen talon tontista osa lohkaistiin myyntiin. Myyntituotoilla lyhennettiin putkiremonttilaskua sekä varauduttiin ensi vuoteen ajoittuvaan parvekesaneeraukseen ja parvekkeiden ovien ja ikkunoiden uusimiseen.

Hanke alkoi jo vuonna 2015 ja se saatiin päätökseen viime vuonna. Lohkotulle tontille on nyt noussut Kojamon vuokratalo, johon ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan ensi vuoden toukokuussa.

Keinutien alkuperäisen tontin koko oli noin 8 800 neliömetriä ja siitä lohkaistiin myyntiin hieman vajaa kolmannes. Kauppasumma oli runsaat kaksi miljoonaa euroa, mutta yli miljoonan euron ylittävästä osuudesta taloyhtiö maksoi maankäyttömaksua 35 prosenttia.

Tonttien lohkominen myyntitarkoituksessa on pääkaupunkiseudulla yleistymässä. "On selvää, että siitä on viime vuosien aikana muodostunut etenkin Helsingissä suoranainen trendi. Ja lisäksi entistä useampi taloyhtiö olisi varmasti tekemään myönteisen päätöksen, jos kaupunki tekisi lohkomisen nykyistä houkuttelevammaksi", arvioi Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Pynnösen mukaan lohkominen on yleensä hidas prosessi ja varsinkin taloyhtiöissä pitkään asuneet asukkaat ovat usein hanketta vastaan.

Lohkominen ei ole pelkästään taloyhtiöiden mahdollisuus. Korona on lisännyt omakotitalojen ja omakotitalotonttien kysyntää voimakkaasti pääkaupunkiseudulla. Tontteja tunnetusti ole liikaa tarjolla, varsinkaan kaikkein halutuimmilla alueilla.

Sen sijaan vanhoja, isolla tontilla olevia omakotitaloja löytyy pääkaupunkiseudulta edelleen melko paljon. Tällaisen tontin lohkominen on omistajalle hyvä mahdollisuus lisätuloon, ja ostajalle keino toteuttaa unelma, jos vain rahatilanne sallii.

Helsingin, Espoon ja Vantaan kannattaisi kaikin keinoin edistää lohkomista. Se on keino pitää asukkaat pääkaupunkiseudulla Nurmijärvi-ilmiön painaessa päälle.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut