Kaupunki estää skeittausta "vauhdintappajilla" – Kalasatamassa pelätään uusien katukivien teräviä reunoja

Taideteos: Uudet katulaatat estävät skeittaamista Kalasatamassa. Asukkaat ovat huolissaan kiveyksen terävistä reunoista.

Viime vuonna valmistunut Early One Morning, Eternity Sculpture on Capellanaukiolla Isoisänsillan Kalasataman puoleisessa päässä. Sen maalipinta on paikoin kulunut. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Kaupunki yrittää estää skeittauksen Capellanaukiolla olevan E arly One Morning, Eternity Sculpture -taideteoksen päällä. Vuonna 2019 valmistunut koukeroinen teräsveistos on kärsinyt runsaasti vahinkoa, koska sen muodot houkuttelevat skeittitemppuihin.

Isoisänsillan viereiselle aukiolle on vaihdettu elokuussa epätasaisia katulaattoja, jotka vaikeuttavat muun muassa vauhdinottoa skeittilaudoilla. Ruotsalaisen Jacob Dahlgrenin suunnitteleman teoksen omistaa taidemuseo HAM. Aukiosta ja sen kiveyksestä vastaa kaupunkiympäristön toimiala.

– Kun aluetta kehitettiin taiteilijan kanssa, emme ennakoineet että skeittauksesta syntyisi ongelmaa. Maalipintaa on kuitenkin nyt skeitattu rikki. Olemme keskustelleet kaupungin kanssa, miten asiaan voisi puuttua ilman että teos kärsii. Esimerkiksi pollarit ja esteet eivät toimi teoksen kanssa. Epätasaista kiveä laitetaan sinne, missä skeittaajat ottavat vauhtia, sanoo Helsingin taidemuseon arkkitehti Klas Fontell.

Kaupunki on luvannut lohkoa terävät reunat pois katukiveyksestä. Aapo Siippainen

Työmaaitojen taakse eristetyn taideteoksen uusi kiveys on tällä hetkellä epätasaiselta pinnaltaan muutaman sentin korkeaa ja teräväreunaista. Kalasataman asukkaat pitävät laattoja vaarallisina, koska niihin voi kompastua ja kaatuminen voi aiheuttaa vahinkoa.

– Kiveystyö on vielä keskeneräinen. Isot korkoerot lohkotaan lopuksi pois. Työ valmistunee syyskuun puoliväliin mennessä, sanoo projektinjohtaja Marjo Bruun Helsingin kaupungilta.

Teoksen päällä myös kiipeillään, vaikka Capellanaukiolla on lukuisia kiipeilyn kieltäviä merkkejä.

– Kieltomerkit ovat herättäneet paljon keskustelua. Päädyimme niihin kaupungin juristien kanssa. Nyt kiipeilijä kantaa vastuun, jos lähtee kekkuloimaan ylimmille tasoille ja tulee pää edellä alas. Kieltomerkit on tehty usealla kielellä, Fontell sanoo.

Teos ei ole kuitenkaan pelkkää katsomista varten.

– Totta kai sen päällä saa istua.

Taiteilija Jacob Dahlgren sanoi viime kesänä, että hän haluaa luoda kaupunkiin tiloja, jotka tarjoavat mahdollisuuden hengähdystaukoon ja leikkiin. Early One Morning, Eternity Sculpture -teosta voi ajatella hänen mukaansa kohtaamispaikkana.

Taideteoksen kulunutta maalipintaa keväällä 2020 kuvattuna. Aapo Siippainen

Millaista palautetta vaaleanpunaisesta teoksesta on vuoden aikana tullut?

– Julkisista taideteoksista tulee yleensä suhteellisen vähän palautetta. Tästä teoksesta on kuitenkin tullut paljon positiivista palautetta. Ihmiset tykkäävät hirveästi istua siinä. Erityisesti lapset rakastavat sitä. Mitään negatiivista palautetta, että ”poistakaa rumilus” ei ole tullut, arkkitehti Klas Fontell kertoo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut