Uutinen Konepajalle avattavasta Lidlistä on otettu ilolla vastaan Helsingissä.
– Oikein hyvä kun Lidl laajentaa. Ihmiset, joilla ei ole autoa pääsevät myös ostamaan edullisia tuotteita, eräs lukija kirjoitti Helsingin Uutisten Facebook-sivulla.
Moni on ollut hänen kanssaan samaa mieltä.
Kriittisiä kommentteja on tullut muun muassa lähialueen asukkailta ja ihmisiltä, jotka toivovat, että historiallinen konepaja-alue keskittyisi taiteeseen ja kulttuuriin.
– Lidl ei mielestäni liity kulttuuriin mitenkään. Kohta noita myymälöitä on joka nurkalla, sanoo toinen Helsingin Uutisten lukija.
Vaikka Lidl-vastaisuuttakin on ollut ilmassa, protestointi ei ole mitään neljän vuoden takaiseen verrattuna, jolloin rautakauppaketju Bauhaus oli vuokraamassa VR:n vanhat konepajahallit itselleen. Alueen elävöittämiseksi perustettu Konepaja liike -keräsi tuolloin tuhansia nimiä Bauhausia vastustaneeseen adressiin. Lopulta Helsingin kaupunki hylkäsi Bauhausin asemakaavan poikkeushakemuksen vuonna 2017.
Bauhaus-korttia on heilutettu tälläkin kertaa. Moni on vetänyt yhtäsuuruusmerkit kahden ison kansainvälisen ketjun välille.
– Huoli on ylimitoitettu. Nettikeskustelussa ihmiset eivät ole oikein hiffanneet eroa Bauhausin ja Lidlin välillä. Lidl on Bauhausista vain kymmenesosa, sanoo Konepaja-liikkeen perustajiin kuuluva Jaakko Blomberg.
Blomberg oli aloittamassa Bauhausin vastaista adressia vuonna 2016. Lidlin tuloa hän pitää kuitenkin hyvänä asiana. Hän toivoo, että Lidl kokeilisi Konepajalla tavallista erikoisempaa myymälää.
– Olen ollut koko ajan tietoinen, että ruokakauppa on Konepajalle tulossa. Tietysti olisi kiva että se olisi muuta kuin rivimyymälä. Mielellään tänne otettaisiin kauppahallityyppinen liike, mutta se ei ole tässä vaiheessa varmasti taloudellisesti järkevää.
Bauhausissa yhtenä suurena pelkona pidettiin muun muassa asiakas- ja rekkaliikennettä. Blomberg ei usko, että Konepajan alue ruuhkautuu, koska tänä vuonna Teollisuuskadun varrella olevaan sähköjunahalliin avataan parkkihalli. Myös tavaraliikenteen odotetaan tulevan Teollisuuskadun suunnalta.
Konepajalla on kerätty nimiä adressiin Bauhausin jälkeenkin. Huhtikuussa 2018 Konepaja-liike koki, ettei VR pitänyt kiinni lupauksiaan ja hidasti alueen kehitystä. Konepaja-liikkeen mukaan VR muutti Konepajan kauppaehtoja, kun se neuvotteli myynnistä liikemies Bruce Oreckin The Train Factoryn kanssa. Oreck vaati tuolloin miljoonakorvauksia. Lopulta kaupat syntyivät vielä samana keväänä 11 miljoonan euron hintaan.
Konepaja-liikkeen tavoitteena on tällä hetkellä saada alueelle muun muassa lisää julkisia liikunta- ja oleskelupaikkoja Resiinapuisto-niminen suunnitelma on ehdolla OmaStadi-rahoituksen saajaksi.
Edellisessä OmaStadi-äänestyksessä Konepaja-liike olisi halunnut alueelle myös musiikkilavan. Se jätettiin pois, koska teollisuushallien välissä toimiva Konepaja Biergarten -ravintola järjestää kesäisin konsertteja.