Hitas-järjestelmä lakkaa, kaupungin vuokra-asuntoja lisätään – Helsinki pyrkii tasaamaan alueiden eroja uudella asunto-ohjelmallaan

Helsinki luopuu hintasäänneltyjen asuntojen rakentamisesta eli hitas-järjestelmästä vuonna 2023. Samalla pääkaupungin vuotuinen asuntotavoite nostetaan 8 000 uuteen asuntoon (HU 3.–4.10.).

Valtuustoryhmät pääsivät sopuun Helsingin maankäytön ja asumisen ohjelmasta viime viikolla ja se hyväksytään valtuustossa keskiviikkona.

Kohtuuhintaisten asuntojen hitas meni rikki – vuokraamalla asunnon pois voi tehdä hyvän tilin

Hitasista luopumista on esitetty muun muassa eri puolueiden tahoilta tulleilla valtuustoaloitteilla useaan otteeseen.

Kokoomuksen puolelta neuvotteluja vetänyt valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov kuvaa nyt tehtyä päätöstä erittäin merkittäväksi.

Hitaksesta luopuminen vähentää niin sanottua välimallin asuntotuotantoa, johon kuuluvat myös esimerkiksi asumisoikeusasunnot. Välimallia rakennetaan jatkossa Helsinkiin noin 20 prosenttia uusista asunnoista. Tuetun vuokra-asumisen, kuten Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen sekä opiskelija-asuntojen osuus kasvaa 25:stä 30 prosenttiin ja noin puolet on jatkossa vapaarahoitteisia omistusasuntoja.

Eerik, 30, osti hitas-asunnon ja aikoo asua siinä korkeintaan 5 vuotta – Kalasataman kupeessa rakennetaan nyt vauhdilla

Hitas luotiin 1970-luvulla tuottamaan kohtuuhintaisia asuntoja ja ehkäisemään lapsiperheiden muuttamista ympäryskuntiin. Kaupunki tuki rakentamista edullisemmalla tontin vuokralla. Asuntomarkkinoiden muuttuessa hitas johti kuitenkin epäreiluiksi koettuihin arpajaisvoittoihin merenranta-alueilla sekä sijoittajien keinotteluun.

Polarisoituuko Helsingin asuminen jatkossa entistä enemmän: pienituloisiin, jotka saavat kaupungilta vuokra-asunnon ja niihin, joilla on varaa – ja halua – maksaa esimerkiksi 500 000 euroa jätkäsaarelaiskolmiosta?

Sazonov vastaa, että keskeisin tekijä pitää asuntohinnat kohtuullisina on riittävä asuntotuotanto.

– Kun kysyntää on paljon, pitää lisätä tarjontaa.

"Rumia laatikoita, aivan kamalia" – Ritva, 64, järkyttyi kerrostaloista, jotka nousevat sairaala-alueelle jopa 8 kuukautta etuajassa

Eriytymisen ehkäisyssä on Sazonovin mukaan tärkeää rakentaa vapaarahoitteista omistusasumista sinne, missä sitä ei nyt ei riittävästi ole.

Uudessa asumisen ja maankäytön ohjelmassa mainitaan erikseen esimerkiksi Malminkartano ja Kannelmäki.

– Ei siihen tarvita mitään puolihitasta, joka on ollut tosi erikoinen viritys, tai ylipäätään mitään mallia, kaupunki voi rakentaa omistusasuntoja itse, sanoo Sazonov viitaten puolihitakseen, jossa vain ensimmäinen ostohinta on säädelty.

Hitasin tilalle aiotaan luoda jokin kohtuuhintaista omistusasumista kaupunkiin takaava malli, joka ei sisällä samanlaisia valuvikoja kuin nykyinen järjestelmä. Sitä, millainen se voisi olla, ei Sazonovkaan osaa vielä sanoa.

– Siitä nyt käynnistetään selvitys.

Helsingissä jyllää nyt miljoona-asuntojen buumi ja pelkästään Kalasatamassa niitä on myynnissä yli 25 – "En näe uhkaa, ettei riittäisi ostajia"

Vasemmistoliitto iloitsi tiedotteella ara-vuokra-asuntojen määrän lisäyksestä. Tavoite niiden rakentamisesta vuosittain tullaan kasvattamaan 1 750 asunnosta 2 400 asuntoon.

– Nostimme ohjelmaan, että segregaatiokehitystä on purettava myös tuomalla sekoittuneempaa tulotasoa alueille, joille hyväosaisuus on tiivistynyt. Tarvitsemme kohtuuhintaista vuokra-asumisen rakentamista sellaisille alueille, joissa sitä ei ennestään ole, linjaa neuvotteluissa mukana ollut vasemmistovaltuutettu ja kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Mia Haglund.

Käytännössä se tarkoittaa Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen rakentamista esimerkiksi Lauttasaareen ja Pakila–Paloheinään.

Onko tässä Helsingin uusi nouseva asuinalue? – Uudistalon 47 asuntoa havitteli 650 ostajaa

Käsittämätön viritys Helsingissä: Rantaan kyhättiin konteista luvaton asumus – "Kalasataman erillistaloa" vuokrattu 2500 e/kk hintaan

Talouselämä tutki: Helsingin kaupungin tukemissa hitas–asunnoissa huomattavasti asuntosijoittajia ja suurituloisia

Mirka osti Helsingistä uuden hitas-asunnon, jossa ei pysty asumaan: "6-vuotiaasta tyttärestä suuri huoli" – ATT: Valtaosa asukkaista tyytyväisiä

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut