Näistä ravintoloista saa noutoruokaa 1 tai 2 eurolla Helsingissä – "Loppunut jopa kesken"

Ruoka: Hävikkiruokaravintolat ovat nyt noutoruokaravintoloita.

Sanna Jompero-Lahokoski

Korona sulki hävikkiruokaravintola Waste&Feastit jälleen joulukuussa. Tammikuussa Itäkeskuksen ja Malmin ravintolat avattiin niin, että niistä voi käydä ostamassa noutoruokaa. Myös monet kirkot myyvät kotiin vietäviä ruoka-annoksia edullisesti.

Malmin Varustamon tiloissa Pekanraitilla toimivan hävikkiravintolan asiakkaat ovat tauosta huolimatta löytäneet paikalle suhteellisen hyvin.

– Tiedotteita toiminnasta on jaettu opiskelija-asuntoloihin. Iso osa löytää paikalle seurakunnan diakoniatyön kautta, sanoo projektipäällikkö Mare Kinanen ja korostaa, että hävikkiravintolat ovat tarkoitettu kaikille.

Samalla voi tukea nuorten työkokeilijoiden työllistymistä ravintoloissa ja olla mukana vähentämässä ruokahävikkiä.

Malmilla ruokaa tehdään joka arkipäivä kaksi isoa vuokaa, joista ruokaa riittää noin 40 annosta. Lähes kaikki ruoka käy päivittäin kaupaksi.

– Itäkeskuksen Matteuksessa ruoka on joskus loppunut jopa kesken lisääntyneen kysynnän vuoksi, Kinanen toteaa.

Meillä yli 80 prosenttisesti ruoat tehdään hävikistä.

Asiakkaita noutoruokapaikoissa käy noin puolet normaaliin verrattuna.

Ruoka myydään kahden euron annoshintaan. Edelliseltä päivältä jääneitä, valmiiksi pakattuja annoksia on tarjolla eurolla. Hedelmiä ja leipää on jaettu maksaville asiakkaille ilmaiseksi. Salaattiannos ja kakkupalat maksavat kumpikin euron.

Malmilla yksi ostaja kerrallaan pääsee koronasta johtuen sisälle ravintolasaliin. Aulatilaan muodostuu välillä jonoa ostajista. Tänään tarjolla kikherne-kasvisohrattoa.

Lastenrattaita työntävä Nina Söderberg tulee ensimmäistä kertaa ostamaan noutoruokaa.

– Tulin kun näin kyltin tiellä. Olen ollut kauhuissani ruokahävikin määrästä. Minusta tämä on oikein hyvä juttu.

Martti Vidgren on kauppaostoksilla ja käy muutaman kerran viikossa ostamassa itselleen annoksen ruokaa.

– Hinta on oikein kohtuullinen. Teen pääasiassa kuitenkin ruokaa itse.

Pikkulapsensa kanssa paikalle tullut Mira kertoo käyneensä Malmilla aiemmin syömässä, mutta hakeneensa noutoruokaa nyt ensimmäistä kertaa.

– Tämä on ollut hyvä, kun tietää että kotona ei ole valmista ruokaa. Ei tarvitse sitten kokata.

Ruoat tehdään ravintolan nimen mukaisesti lähes kokonaan hävikkiruoasta, jota saadaan viime vuoden lopulla Tapulikaupunkiin avatusta hävikkiruokaterminaalista Stadin saflkasta. Terminaalista jaetaan hävikkiruokaa noin 40 toimijalle ympäri Helsinkiä.

– Meillä yli 80 prosenttisesti ruoat tehdään hävikistä. Loput täytyy tilata tukusta. Esimerkiksi jauhoja, pastaa, sokeria, mausteita, maitoa, kermaa ja rasvojakin joudumme tilaamaan tukusta. Niitä tulee harvoin hävikistä, kertoo kouluttaja Tiina Wall, joka vastaa keittiötoiminnasta ja ohjaa työkokeilussa ravintolassa olevia nuoria.

Kaupoista hävikkiruokana eniten yli jää vihanneksia, leipää, kanamunia ja hedelmiä, joista eniten banaania.

– Banaaneja on tarjolla lähes päivittäin ilmaiseksi. Lihasta teemme ruokaa sen mukaan, mitä hävikistä tulee. Kalaa ei tule juuri koskaan, Wall toteaa.

Edullista hävikkiruokaa myydään myös useissa kirkoissa. Maanantaisin Oulunkylän kirkolla kello 10–11.30 on tarjolla noutopuuroa, leipää ja hävikkiruokaa euron vapaaehtoismaksulla, torstaisin kello 12–12.45 on Salaam-noutoateria. Mikaelinkirkossa on maanantaisin kello 11–12 on euron lounasannos.

Maaliskuun alussa keskiviikkoisin Käpylän kirkolta saa vegaanista noutohävikkiruokaa euron vapaaehtoisella maksulla.

Torstaisin kello 15 Huopalahden kirkossa ja kello 16-17 Myllypuron kirkossa myydään valmiita kahden euron aterioita.

Lisätietoja paikoista löytyy Helsingin seurakuntien sivuilta.

Edullista hävikkiruokaa

Noutoruokaa kahdessa ja ateriakassi yhdessä hävikkiruokaravintolassa

Korona sulki hävikkiruokaravintolat Waste&Feastit viime kesäksi ja jälleen joulukuussa.

Osa ravintoloista myy nyt noutoruokaa.

Avoinna olevat ravintolat sijaitsevat Malmin Varustamossa (Pekanraitti 16), Matteuksenkirkon Varustamossa Snellu Cafessa Itäkeskuksessa (Turunlinnantie 3) ja Alppilan kirkolla (Kotkankatu 2).

Malmi ja Itäkeskus ovat auki arkisin kello 11–13.

Annosrasioita myydään niin kauan kuin ruokaa riittää.

Alppilassa myydään 2 euron ateriakasseja tiistaisin kello 11–13 ja keskiviikkoisin kello 16–18.

Toimintaa ylläpitää Helsingin seurakuntayhtymä yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut