Michelin-ravintolan Pekka Terävä maahanmuutosta: "Tosiasia on, ettei "virtasia" enää muutaman vuoden päästä sairaanhoito- ja ravintola-alalla näy"

Helsingin Olo-ravintolasta tunnettu Michelin-ravintoloitsija ja keittiömestari Pekka Terävä sanoo, että korona nosti ravintola-alan ongelmat esiin.

Suurin murhe Terävällä on siitä, kuinka paljon ala menettää koronapandemian takia tietoa ja osaamista.

– Syksy tulee olemaan kova. Inflaation pelko on olemassa. Palkkojen korotuspaineet henkilöstösivukuluineen ja globaalin mittapuun mukaan korkeat vuokrat syövät kannattavuutta.

Keskustelu ja toimenpiteet työperäisestä maahanmuutosta on Terävän mukaan avattava.

– Tosiasia on, ettei virtasia enää muutaman vuoden päästä sairaanhoito- ja ravintola-alalla näy.

Raha liikkuu helsinkiläisessä Michelin-ravintolassa entiseen malliin – "Joka ilta on täynnä"

Asuntojen korkea hintataso pääkaupunkiseudulla huolestuttaa useaa ravintolaa pyörittävää miestä.

Nyt tarvitaan hänen mukaansa kokonaisvaltaista ja uudenlaista ajattelua, jotta ahdingosta selvitään.

– Nyt ollaan paljon isompien asioiden äärellä kuin pelkästään ravintoloita koskevien rajoitusten tai että pöytää ei saa illaksi varattua, hän sanoo ja pohtii samalla, miten brexit vaikuttaa kokonaisuuteen.

– Paljonko Englannista vapautuu sali- tai keittiöhenkilökuntaa, miten se hyödynnetään EU:n sisällä? Koska varmasti lähtijöitä Englannista on enemmän kuin sinne meneviä.

Ravintola Oloon on saatu esimerkiksi juuri työntekijät Italiasta ja Portugalista. Se kertoo, että alalla maailma on avoin.

Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"

Miten koronasulut vaikuttivat henkilökohtaisesti tunnettuun ravintoloitsijaan?

– Ensin tyhjeni kalenteri, sitten iski shokki. Olin kuin leijona häkissä, liikkuvainen mies kuvailee.

Lopulta, kun oli aikaa pysähtyä, luovuus tuli esiin. Sen innoittamana syntyi elintarvikeketjulle valmisruokia, suunniteltiin yksi veitsisetti ja valmistui yksi kirja.

Ravintola-ala on kohdannut haasteita, joissa korona toimi Terävän mielestä vain ohjurina ja nosti ongelmat pinnan alta esille.

Yhtä asiaa eivät korona, kustannuspaineet ja alan säädösten sekä henkilöstöpulan kanssa painiskelu muuta: hellan ääressä mies viihtyy edelleen.

Keskelle metsää avatusta ravintolasta tuli hitti – 119 euron menut myytiin vauhdilla loppuun: "Moni on jättänyt ulkomaanmatkat väliin"

Keittiömestari Helena Puolakka: Euroopassa häviää noin 30 prosenttia ravintoloista koronan takia – "Helsinkiläisillä ei ole mitään käsitystä, millaista on elää täydellisessä lockdownissa"

Olutta ja pizzaa niin paljon kuin napa vetää – Konepajan jättiterassi täräyttää vaihtoehdon "skumppabrunsseille"

Helsinkiläinen live-klubi lopetti – paikalla myydään nyt pizzaa ja burgeria: "Keikkojen järjestäminen on suunnitelmissa"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut