Heini, 70, ja Minna-Mari, 44, pitävät hallussaan Naisten Kympin ennätystä – vastaavaan pystynyt tiettävästi vain viisi muuta juoksijaa

Tapahtuma: Heini Manninen on osallistunut Naisten kympille joka vuosi eli 36 kertaa.

Heini Manninen on osallistunut tyttärensä kanssa jokaiseen Naisten Kympin tapahtumaan. -Lauantaina ei tarvitse juosta veren maku suussa. Tässä on hyvää naisenergiaa ja yhteisöllisyyttä, eri lailla kuin miesten tapahtumissa, ikiliikkuja Manninen iloitsee. Jari Kostiainen

Jari Kostiainen

– Oli hilkulla, että koko tapahtuma olisi peruuntunut. Saimme vajaat kaksi viikkoa sitten varmistuksen perinteisen naisten oman liikuntapäivän järjestämiselle. Lähtö porrastetaan nyt 50 hengen ryhmiin, lauantaina järjestettävän Naisten Kympin tuottaja Miia Laaksonen kertoo ja vakuuttaa juoksun tapahtuvan turvallisesti.

Heini Manninen, 70, ja hänen tyttärensä Minna-Mari Manninen, 44, ovat osallistuneet juoksuun jokaisella kerralla vuodesta 1984 alkaen. Tiettävästi historian aikana jokaisessa tapahtumassa osallistuneita on vain seitsemän naista.

– Meillä on aina liikuttu paljon. Mieheni luki lehdestä tapahtumasta, ja hän innosti minua ja tytärtä osallistumaan juoksuun.

– Seitsemänvuotias Minna-Mari taisi juosta ensimmäisellä kerralla koko kympin, niin että nenänpää oli valkoisena. Hän luuli, että pitää juosta koko matka. Jälkivuosina on hänelläkin ollut meno paljon rauhallisempaa, Manninen muistelee.

Silloin seitsemän ikäinen tytär ihmetteli äidille, että pitääkö koko matka juosta.

– Itsekään en ole mikään juoksija, mutta joka kerta olen reitin juossut. Tälläkin kertaa ajatuksena on hölkätä matka läpi, Manninen analysoi tulevaa lenkkiä.

Naisten Kympin suosi räjähti aikoinaan käsiin. Manninen muistelee, että ensimmäisellä kerralla naisia oli paikalla kolmisen sataa. Sittemmin ilmiöksi muodostunut karnevaali on kerännyt parhaimmillaan kymmeniä tuhansia naisia liikkumaan hyvässä seurassa.

– Muistan ensimmäisen kerran vieläkin kuin eilisen päivän. Oli aivan ihana ilma ja istuimme puistossa lenkin jälkeen tyttäreni ja muiden juoksijoiden kanssa piknikillä. Jäimme tähän koukkuun.

Manninen muistaa, että aurinko on aina hellinyt juoksijoita. Hänen mielestään ainoastaan kerran keli on ollut huono, vuonna 1986 sade oli runsasta.

– Sain työpaikalta houkuteltua naisia mukaan, niin pitikös juuri silloin sataa. Sade ei lopulta häirinnyt menoa.

Tapahtuman konsepti on pysynyt melko lailla samanlaisena alusta alkaen. Juoksua, yhdessäoloa ja hyvää tunnelmaa, jonka jälkeen päivä päättyy puistopiknikkiin.

– Naisten Kympillä on paikkansa. On tärkeää saada naisia ja tyttöjä liikkeelle. Lauantaina ei tarvitse juosta veren maku suussa. Tässä on hyvää naisenergiaa ja yhteisöllisyyttä, eri lailla kuin miesten tapahtumissa, Manninen kiittää järjestäjiä.

Ensimmäisten vuosien jälkeen viihteellisyyttä on lisätty ja matkanvarrella erilaiset esiintyjät kannustavat juoksijoita.

– Toivottavasti tämä iloinen päivä kannustaa ihmisiä liikkumaan. Näin seitsemänkymppisenä olen kiitollinen, että kykenen olemaan vielä mukana. Jokainen askel on tärkeä, Manninen sanailee elämänmyönteisesti.

Tapahtumaan on ilmoittautunut noin 5 500 juoksijaa. Viime vuoden tapahtuma jäi pandemian johdosta väliin, mutta nyt juostaan 37. kerran. Juoksukarnevaali alkaa Olympiastadioninaukiolla aamujumpalla kello 10, ensimmäinen ryhmä starttaa liikkeelle kello 13

Kymmenen kilometrin reitti on sama kuin viime kerralla. Lähtö on Olympiastadionin alueelta, Etu-Töölöstä juostaan Taka-Töölön kautta kohti Pikku-Huopalahtea pitkin Paciuksenkatua ja edelleen Ruskeasuolle ja kierretään Laakson sairaalan takaa takaisin kohti Olympiastadionia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut