Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uusi mielenterveyden palvelupiste aukesi Helsinkiin – "Joskus tämä on se paikka, missä ensimmäistä kertaa uskaltaa kertoa jonkun vaikean asian"

Mielenterveys: Miepin asiakkaista kolmannes on alle 25-vuotiaita.

Jos jokin huolettaa tai pelottaa, murheiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Helsingin kaupungin Miepin mielenterveyspalvelupisteet Haagassa, Kalasatamassa ja Myllypurossa tarjoavat kaikille yli 13-vuotiaille maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua. Kaikissa toimipisteissä on kaksi psykologia ja neljä psykiatrista sairaanhoitajaa.

– Joskus tämä on se paikka, missä ensimmäistä kertaa uskaltaa jollekin toiselle kertoa jonkun vaikean asian. Se on aina tärkeä askel, psykologi Riikka Ränninranta kertoo.

Tavoitteena on, että ensimmäisen ajan saa nopeasti. Myös ilman ajanvarausta voi tulla tiettyinä aikoina. Esimerkiksi Hopeatie 6:ssa elokuussa aloittaneessa Haagan toimipisteessä tällainen aika on keskiviikkoisin kello 9–14.

Keskustelukertoja voi olla enintään viisi. Keskustelemassa käydään esimerkiksi ihmissuhdeongelmista, mielialan laskusta, onnistumisen paineista tai omaan riittämättömyyteen liittyvistä tuntemuksista.

Riikka Ränninranta kertoo, että keskusteluapua on haettu myös koronaepidemiaan liittyvien huolten takia. Kaikkia koskettava aihe on noussut jokaisen asiakkaan kanssa esille osana muuta elämää.

Mieppiin hakeutuvista ikäryhmistä suurin on nuoret aikuiset, sillä noin kolmannes asiakkaista on täysi-ikäisiä, mutta alle 25-vuotiaita.

Ennen kuin asiat ehtivät kasvaa liian suuriksi, tule juttelemaan.

– Esimerkiksi jos nuori on saanut ensimmäistä kertaa paniikkikohtauksen, niin se on semmoinen tyypillinen tilanne, jossa haluaa päästä keskustelemaan, Ränninranta kertoo.

Esimerkiksi syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat lisänneet keskustelun tarvetta. Yleisesti nuorten hyvinvoinnissa Ränninranta näkee jossain määrin sellaista kahtiajakoa, että osa voi hyvin ja osa huonosti.

– Osa hyötyy erittäin paljon nopeasti saatavasta lyhytkestoisesta tuesta, jossa päästään ennaltaehkäisemään sitä, että ei edes pääse muodostumaan vaikeampia ongelmia.

Tunteet ovat kiinteässä yhteydessä arvoihin. Esimerkiksi itsenäistymisvaiheessa oleva nuori voi itseään kuuntelemalla löytää sitä, mitä oikeasti haluaa tehdä, sen sijaan, että eläisi ulkoa asetettujen odotusten mukaan. Niin nuorille kuin varttuneemmillekin myötätunto itseä kohtaan on todella tärkeää.

– Paljon tarkastellaan sitä, millaisilla äänensävyillä puhuu itselleen erilaisissa tilanteissa, siellä voi olla hyvin vaativaa, sättivää ja tuomitsevaakin ajatusta. Kun niistä pääsee keskustelemaan, jo se usein helpottaa, Ränninranta kertoo.

Joskus avun hakemiseen voi liittyä häpeän tunteita. Psykologi Riikka Ränninranta kannustaa, että kun meille kaikille voi elämässä sattua haastavia asioita, avun hakeminen voisikin olla vahvuutta eikä heikkoutta.

– Haluan, että avun hakemisen kynnys madaltuisi. Ennen kuin asiat ehtivät kasvaa liian suuriksi, tule juttelemaan, sitä varten Mieppi on.