Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisravintolan tarjoilija palkittiin Suomen parhaana asiakaspalvelijana – näin asiakkaat ylistävät 53-vuotiasta Nikosia: ”Sydämellisin ja asiallisin”

Palvelu: Casa Mare -ravintolan Nikolaos Gkotzampasis palkittiin Suomen parhaana asiakaspalvelijana.

Kesken haastattelun hän hörähtää epäuskoiseen ja hyväntahtoiseen nauruun, joka hykerryttää meitä molempia.

Olen lausahtanut, että tällä äänimäärällä olisit päässyt Helsingin kaupunginvaltuustoon. Tsekkasin: melkein. Pari sataa ääntä Lauttasaaren ulkopuolelta ja homma olisi siinä.

Nikos eli Nikolaos Gkotzampasis sai ravintola-alan Pro 2021 -äänestyksessä ällistyttävät 469 positiivista kommenttia, kun muut sarjavoittajat ja mitalistit saivat tyytyä yleensä noin 80-130 kehuun.

Hänet palkittiin Ravintolan asiakaspalvelijat -sarjassa, jossa kisasivat tarjoilijat, muut asiakaspalvelijat, vuokratyöntekijät ja ekstraajat. Sarjan kakkossija meni Helsingin Savoyhin ja kolmossija Lahden Loviisankadun Hesburgeriin.

– Nostin pokaalin Hempalle. Hän on opettanut niin paljon minulle työnteosta ja asiakaspalvelusta. Hänellä oli aikaa minulle, Casa Maren palveluvastaava Gkotzampasis herkistelee vielä nyt, kun palkitsemisesta on vierähtänyt jo viikkoja

Esikuvallaan hän tarkoittaa Ravintolakolmion perustajaa Heimo Keskistä (1949-2020).

Mitä Keskinen opetti, antaa asiakkaiden kieliä:

– Aina hyvällä tuulella.

– Huomaa jokaisen vieraan.

– Saa viihtymään ja vieraan tuntemaan olonsa kotoisaksi ja tärkeäksi.

– Paikan sielu.

– Energiaa vaikka muille jakaa.

– Muistaa asiakkaat nimeltä. Aina on aikaa pysähtyä vaihtamaan kuulumiset.

– Sydämellisin ja asiallisin.

– Nauttii selvästi työstään.

– Hänen takia käymme Casa Maressa.

469 kertaa tämä sama viesti toistuu sadoin eri sanankääntein. Kiitokset tulevat niin lapsiperheiltä kuin senioreilta. Myös kollegat kehuvat estoitta.

53-vuotias Gkotzampasis on syntynyt Kreikassa, Keski-Makedonian Cérresissä. Lähin suuri kaupunki on Thessaloniki.

1989 hän suuntasi töihin Kosin saarelle, jossa vierähti kymmenen vuotta ennen Suomeen saapumista. Casa Mareen hän tuli 2004. Muita työpaikkoja ehtivät olla Helsingissä Taormina, Mexicana, Primavera ja Nerone sekä Santorini Vantaalla.

Casa Mare on suosittu lounas- ja ruokaravintola, joka sijaitsee Gyldenintiellä keskellä Lauttasaarta. Ruokalista vastaa asiakkaidensa makuun ja paikalliseen kysyntään: kaikenlaista vegepurilaisesta surf & turf pihviin. Esimerkiksi tänään keskiviikkona lounaalla tarjotaan paprikakeittoa, paistettuja muikkuja ja kasvispihvejä. Jossain muualla Suomessa ravintola olisi ihan kuntansa ihan ykkösmesta.

Paikka kuuluu Keskisen perheen Ravintolakolmioon, jonka muita yksikköjä ovat muiden muassa Lasipalatsi, Juttutupa, Weeruska ja Gillet Bar & Bistro.

Joitakin vuosia sitten Gkotzampasis pääsi toteuttamaan Casa Maressa Kreikka-viikot. Hän teki menuun ja toi sille kotoiset reseptit, kärjessä moussaka.

– Ei siinä ole mitään salaisuutta, hän sanoo vaatimattomasti.

Paitsi sen aromit, jotka tulevat kanelista ja laakerinlehdestä, ja niistä yhdessä syntyvä lämpö sekä ruoan yhdessä nauttiminen. Siis suorastaan jouluinen lämpö.

Mitä Suomi-ruokaa Gkotzampasis veisi Kreikkaan kreikkalaisille ja siellä vieraileville turisteille.

– Lohi, paistettu lohi – ei missään nimessä graavi – ja poronkäristys, kuuluu hänen täsmävastauksensa.

Pro-gaalan järjestävä Aromi-lehti kuuluu Helsingin Uutisten kanssa samaan Mediatalo Keskisuomalainen -konserniin.