Korkeasaari joutui lopettamaan viisi villisikaa. Syynä oli Kruunusiltojen työmaan meteli, sillä villisikatarha oli lähimpänä melulähdettä. Tammikuussa Korkeasaaren eläintarhaluvassa säädetty vuorokauden ylin keskimelutaso 60 desibeliä ylittyi tarhalla jatkuvasti.
Korkeasaaren toimitusjohtaja Sanna Hellström kertoo Helsingin Uutisille, että kun melutasot nousivat, ensin yritettiin lisätä meluntorjuntaa. Se ei kuitenkaan auttanut riittävästi.
– Harkitsimme myös villisikojen siirtämistä Korkeasaaressa, mutta tämä olisi johtanut jatkuvaan siirtelyyn ja olisi ollut turhaa stressiä eläimille. Toimiin ryhdyttiin siis heti, mutta välittömästi ei tehty päätöstä lopetuksesta, vaan etsittiin muitakin ratkaisuja.
Yhdelle villisikaemakolle löytyi koti Ähtärin eläinpuistosta. Muille ei löytynyt sijoituspaikkaa ja Hellströmin mukaan ulkomaille siirto ei tällä haavaa ole mahdollistakaan sikaruton takia.
Mitä melu voi aiheuttaa Korkeasaaren eläimille jatkossa? Kruunusiltojen rakentaminen Hakaniemestä Korkeasaaren kautta Laajasaloon jatkuu vielä vuosia.
– Ankkala oli lähin, mutta se on tyhjennetty jo ennen rakentamisen alkamista. Samoin pöllöt siirrettiin mäeltä pois, Hellström selvittää.
– Onneksi pohjoisrannalla, jossa työmaa on, ei muutenkaan ole ollut eläimiä, hän jatkaa.
Saarella oleva mäki vaimentaa melua tehokkaasti ja suojaa muita tarhoja.
– Kun saaren kiertää, niin toisella puolella ei kuulu mitään.
Hellström kertoo, että melua Korkeasaaressa mitataan useilla eri melumittareilla ja eläinten hyvinvointia varmistetaan lisäksi esimerkiksi kameroiden avulla, tarvittaessa jopa päivittäin. Esimerkiksi villisikojen tilannetta seurattiin videokuvan välityksellä.
– Toivottavasti eläimiä ei tarvitse siirtää. Neuvottelemme myös työmaan kanssa yhteistyössä mitä tehdään, mikäli esimerkiksi melu on jatkossa ennakoitua suurempaa.
Villisikojen kohtalo on surettanut sosiaalisessa mediassa muun muassa HU:n Facebook-sivulla, ja jotkut ovat ilmaisseet huolensa myös muiden eläinten puolesta. Eli siis jatkossa vastaavaa tilannetta kuin nyt villisikojen kanssa, ei tule?
– Täydellä varmuudella en osaa sanoa, mutta sen mukaan tietysti toimimme.
Tällä hetkellä työmaan melualuetta lähimpänä ovat karhut, jotka nukkuvat talviunia. Unten ei pitäisi häiriytyä, sillä melumittauksen mukaan sisällä ei kuulu ääniä.
Karhujen jälkeen lähimpänä ovat milut. Milujen tarha jatkuu pitkälti mäen toiselle puolelle, joten Hellström ei usko ongelmia tulevan.
Milu on kiinalainen hirvieläin, joka pelastui sukupuutolta tarhattujen yksilöiden ansiosta.