Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perheenäiti Elina, 41, hurahti maraton-matkoihin – "Esikuviani ovat viisikymppiset naiset, jotka juoksevat paljon ja kiertävät ulkomailla"

41-vuotias Elina Tuomaala pitää esikuvina viisikymppisiä naisia, jotka juoksevat paljon ja kiertävät tapahtumissa ulkomailla.

Elina Tuomaala, 41, aloitti juoksuharrastuksen kymmenen vuotta sitten nuorimman lapsen ollessa vuoden vanha. Hän on osallistunut Helsingissä puolikkaalle maratonille neljästi ja täyspitkälle kolmesti.

Täyspitkä maraton on 42,195 km ja puolikas päättyy 21,097 km jälkeen.

Alun perin kolmen lapsen äidin piti osallistua toukokuussa 42 kilometrin matkalle. Maaliskuussa sairastettu korona vaihtoi matkasuunnitelman lyhyemmäksi.

 – Harjoittelin vuoden vaihteessa vielä ihan normaalisti maratonille. Koronan vuoksi tuli sen verran taukoa, että päätin osallistua vain puolikkaalle matkalle, Tuomaala kertoo.

Tuomaalalla ei ole sen suurempaa urheilijataustaa. Juoksu valikoitui harrastukseksi sen helpon aloittamisen takia.

– Olin lasten kanssa kävellyt paljon, mutta kaipasin lisää liikuntaa. Päätin kokeilla juoksua, sille tielle jäin.

Ensimmäisen puolimaratonin Tuomaala juoksi nimenomaan Helsingissä jo vuoden päästä aloittamisesta.

– Ensimmäisen kuninkuusmatkani juoksin neljän vuoden päästä aloituksesta.

Keski-ikäiselle liikkujalle suositellaan monipuolista urheilemista. Tuomaala hiihtää talvella ja pyöräilee kesällä juoksun lisäksi.

– Lihaskuntoa pitäisi tehdä, mutta siinä olen laiska.

Tuomaala juoksee normaaliaikana noin kolmesti viikossa ja matkaa karttuu nelisenkymmentä kilometriä. Maratoniin tähtäävällä harjoituskaudella matkaa kertyy enemmän, noin 60 kilometriä viikossa.

Tuomaalan ennätysaika täyspitkällä maratonilla on 3 tuntia 53 minuuttia.

Juoksutapahtumat ovat espoolaisen Tuomaalan mieleen. Vakiotapahtumia ovat kevään Helsinki City Running Day ja syksymmällä Espoo Rantamaraton.

– Tykkään juosta tapahtumissa. Varsinkin kevään Helsingin tapahtuma on mieleen, koska täällä on niin paljon väkeä. Eipä tarvitse yksin juosta.

Haaveena Tuomaalalla on juosta tulevaisuudessa myös ulkomaisia kisoja.

– Pidän esikuvina sellaisia viisikymppisiä naisia, jotka juoksevat paljon ja kiertävät myös ulkomailla olevia tapahtumia.

Juoksuharrastuksen aloittajalle Tuomaalalla on helppo vinkki.

– Moni kuntoilija aloittaa juoksun liian korkealla sykkeellä. Siitä pitää nauttia, edetä rauhallisesti.