Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin viimeinen Rosso suljettiin – näin lukijat muistelevat perinteikästä pizzeriaa: "Tavallista ruokaa tarjoava ravintola alkaa olla kummajainen"

Helsingin viimeisen Rosso-ravintolan sulkeminen on herättänyt paljon muistoja Helsingin Uutisten lukijoissa. Vuonna 1978 perustetun ketjun ensimmäinen Helsingin ravintola avattiin Lasipalatsiin vuonna 1988.

Citykäytävän Rosso avattiin 1994.

– Ysärin puolivälissä Citykäytävän Rossosta sai markalla limua, oli joku kesäkampanja kaiketi ja käytiin kavereiden kanssa ostamassa pelkkiä lintuja koko kesä. Varmaan oltiin kovasti henkilökunnan suosiossa. Kierrettiin keskustan puistoja ja kerättiin pulloja ja päivät kruunasi Rosson halpa limu, nimimerkki Kimmo 86 kertoo HU:n verkkosivuilla.

Lukijat ovat jääneet kaipaamaan erityisesti Ympyrätalon Rossoa, joka suljettiin 2019.

– Kävin Hakaniemen Rossossa pizzalla muutama vuosi sitten. Oli kuuma kesäpäivä terassilla. Sisällä oli siedettävämpää syödä. Rosso olisi saanut olla vielä samassa paikassa, HU:n lukija muistelee.

– Ympyrätalossa tuli joskus käytyä. Ainoa paikka missä sai oikeaa ruokaa, toinen kertoo.

– Ihana paikka ja hyvä ruoka. Ehdottomasti takaisin Ympyrätalolle. Kalliossa asuvilla on suuri kaipaus.

Rosso on saanut kehuja siitä, että se on tarjonnut "tuttua ja turvallista" ruokaa.

– Nimen omaan tavallistakin ruokaa tarjoava ravintola alkaa olla jo ihan kummajainen jo pääkaupunkiseudulla, ja juuri siksi Rosso on ollutkin ainut ravintola joka siihen vielä on pystynyt. Toivottavasti uudistus ei vie sitäkin hyvää mennessään, Helsingin Uutisten verkkosivuilla kommentoidaan.

Pizzeria on sopinut moneen juhlahetkeen.

– Silloin kun asuin vielä lapsuuden kotikaupungissa, tuli joka synttäreinä käytyä Rossossa. Oli sitten arki tai viikonloppu, lukija muistelee.

– Ylioppilasjuhlien jälkeen mentiin silloisen poikaystävän kanssa Rossoon syömään. Oli tosi aikuinen olo, kun oltiin ekaa kertaa yhdessä ihan oikeassa ravintolassa, ilman aikuisia. Oi niitä aikoja!

Helsingin Uutisten lukijoita on ollut Rossoissa myös töissä.

– Se fiilis kun aloitit ravintolaurasi samaan aikaan kun Rosso rantautui Suomeen. Ja heti kun siitä selvisi, niin tuli Amarillo. Olen tehnyt varmaan miljardi pizzaa ja saman verran hamppareita. Ja vieläkin olen elossa, HU:n lukija kertoo Facebookissa.

Helsingin toistaiseksi viimeinen Rosso oli Itäkeskuksen Express, joka suljettiin maaliskuussa.

– Viimeksi käytin Itiksen Prisman Rossoa. Siellä otin useimmiten Alla Rosso -pizzan. Olisi ollut käyttöä Rossolle ja viereiselle kahvilalle edelleen Prisma-reissuilla. Lahden Rossossa nuorena söin aina härkäruukkua, oli tosi hyvää, Facbookissa muistellaan.

– Itiksen Prismassa tuli syötyä kana-rucola-pizzaa. Lapsena tuli käytyä iskän kanssa viikonloppupizzoilla ja niillä reissuilla opin syömään aurajuustoa pizzassa, toinen kertoo.

Kritiikkiä ravintola saa vanhanaikaisuudestaan ja raaka-aineista.

– Liikaa puolivalmisteita. Pizzapohja maistuu 1990-luvulta. Ei pärjää tribunaleille ja muille napolilaisille, verkkosivun kautta jätetyssä viestissä sanotaan.

– Ympyrätalon Rosso pystyi uusimaan kehnoutensa monta kertaa. S-ryhmän raflaketjut nyt muutenkin heikkotasoisia puolivalmisteita lämmitteleviä säilyke- ja pakasteruokapaikkoja.

– Uudet paikat menneet aikaa sitten ohi.

– Koko paikka on lähinnä museo.

– Vihdoinkin, HU:n lukija kommentoi Helsingin viimeisen Rosson sulkemista.

Raastepöytä palasi Rossojen alkuruokatarjontaan viime syksynä. Moni Rosson asiakas muistaa tarjoilijoiden tutun lausahduksen "raastepyödästä voi aloittaa".

– Rosson raastepöytä, nam! Antipastipöydäksi muuttuminen ei ollut ilo.

– Raastepöytä on mahdollinen vain Suomessa. Kertoo paljon meidän ruokakulttuurista. Italialainen alkuruokapöytä oli paljon parempi.

– Raastepöydän kaaliraaste ja Rosson sinappikastike on edelleen mun lempisalaatti.