Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Lihavuudella on yhteys terveydenhuollon suoriin kokonaiskustannuksiin – "Terveydenhuollolla pitäisi olla oikeutus hoitaa lihavuutta"

Laaja suomalainen väestötutkimus on osoittanut, että lihavuudella lisäsairauksineen on yhteys terveydenhuollon suoriin kokonaiskustannuksiin. Asiasta tiedottaa Hus (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri).

Lihavilla kustannukset ovat 36 prosenttia suuremmat kuin ylipainoisten ja normaalipainoisten ryhmässä.

Terveydenhuollon suorat kustannukset eli kaikki potilaan hoitoon liittyvät kustannukset olivat lihavilla henkilöä kohden 2 665 euroa vuodessa, kun vastaavat kustannukset olivat normaali- ja ylipainoisten ryhmässä 1 799 euroa vuodessa. Ikä ja sukupuoli huomioiden lihavien suorat terveydenhuollon kustannukset olivat 36 prosenttia suuremmat kuin verrokkiryhmän, ja tähän kuuluvat terveyspalveluiden käyttökustannukset olivat 27 prosenttia suuremmat.

– Tutkimus tehtiin, jotta päättäjät näkisivät lihavuusongelman vakavuuden ja ohjaisivat resursseja lihavuuden ehkäisyyn ja hoitoon. Emme missään nimessä syyllistä lihavia, sillä lihavuus ei ole oma valinta, vaan mutkikas biologinen prosessi, kommentoi Husin ylilääkäri Kirsi Pietiläinen tiedotteessa.

Tutkimuksessa vertailtiin terveyspalveluiden ja lääkkeiden käytön kustannuksia kahden ryhmän, lihavien sekä ylipainoisten ja normaalipainoisten välillä. Lisäksi selvitettiin metabolisen oireyhtymän eli aineenvaihdunnan sairauksien yhteyttä terveydenhuollon suoriin kustannuksiin.

– Osoitimme, että lihavuuden hoitoon tarvitaan nykyistä huomattavasti enemmän tukea ja resursseja. Terveydenhuollolla pitäisi olla oikeutus hoitaa lihavuutta, Pietiläinen sanoo tiedotteessa.